Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


3F: Illusionen om ligestilling er den største trussel

2025-planen kommer i værste fald til at betyde, at flere offentligt ansatte kvinder skal lægge sig gevaldigt i selen.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag kan vi fejre 150-års fødselsdag for Nina Bang, verdens første kvindelige minister. Nina Bang er på mange måder blevet symbolet på det moderne Danmarks evne til at skabe lighed mellem kønnene.

Men dette positive billede har næsten taget livet af kønsdebatten, og det selv om vi er langt fra målet om den totale ligestilling.

Jeg vil faktisk gå så langt som til at påstå, at en af de største trusler mod mere ligestilling mellem kønnene i Danmark i virkeligheden er vores til tider naive forestilling om, at kvinder har samme muligheder som mænd.

Kvinder har måske nok samme rettigheder som mænd, men de har ikke samme muligheder. Tag regeringens 2025-plan. Rammer den mænd og kvinder forskelligt? Ja, desværre.

For det første vil regeringen indføre et loft over børnechecken, så der kun gives penge til 3 børn pr. familie. Konsekvensen er, at 14.887 enlige mødre skal tænke rigtig kreativt, når der skal findes penge til vinterstøvler og flyverdragter. Til sammenligning bliver kun 1.260 enlige fædre ramt af det forslag. 7 gange så mange kvinder.

Mænd tjener i snit 15 procent mere i timen end kvinder

For det andet rammer Løkkes plan for topskattelettelser skævt. Kun ca. 28 procent af topskattebetalerne er kvinder. Hvorfor det, tænker du måske? Fordi vi fortsat ikke har ligeløn i Danmark. Mænd tjener i snit 15 procent mere i timen end kvinder.

2025-planen kommer i værste fald også til at betyde, at flere offentligt ansatte kvinder skal lægge sig gevaldigt i selen. Regeringens prioritering af statens husholdningsbudget betyder nemlig, at der frem mod 2025 vil være en meget lav vækst i det offentlige forbrug. Ifølge AE vil det betyde 23.000 færre offentligt ansatte, hvoraf størstedelen er kvinder.

72 procent af dem, der rammes af kontanthjælpsloftet er for det fjerde kvinder. De mister i snit 1.650 kr./md., mens de få mænd, der rammes, mister 950 kr./md.

Det er også stadig primært kvinderne, der tager barselsorloven, og det får deres samlede indtægt til at falde gennemsnitligt 10 procent pr. barn på grund af manglende pensionsindbetaling, ringere løn under barsel samt dårligere forhandlingsposition efter endt barsel.

Så det kan godt være, at vi kan fejre 150-året for den første kvindelige ministers fødsel. Men der et godt stykke vej endnu.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden