Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lad nu den hvide undertrykte mand få sin vilje

Siden 70’erne har man tolket vælgerbevægelser som en protest mod eliten. Men måske er det på tide, at vi tager sejrherrerne og deres politik alvorligt?

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når jasiden taber en folkeafstemning i Danmark, Sønderjylland farves gult, eller midaldrende briter vælger et Brexit, er det ikke, fordi nejsiden har gode politiske argumenter, men fordi den politiske og økonomiske elite har spillet fallit.

Og når Donald Trump indtager Det Hvide Hus i januar 2017, er det også alt sammen elitens skyld. Det er ikke, fordi han har en politik, amerikanerne kan lide. Det er i stedet, fordi eliten ikke forstår bekymringen ude hos helt almindelige mennesker.

Sådan må man forstå de mange kritiske kommentatorer, der i årtier har påpeget, at den veluddannede elite, der høster frugterne af globaliseringen i verdens metropoler, er helt ude af trit med de almindelige mennesker, der presses af frihandel, ny teknologi og kulturelle forandringer.

Forklaringen er sociologisk, må man forstå. Ikke politisk. Og vælgerbevægelserne skal forklares som en funktion af økonomiske bevægelser, hvor den hvide underklasse i provinsen udtrykker sin klasseinteresse som en protest mod den bebrillede kulturradikale overklasse.

Siden starten af 70’erne har man set disse vælgerbevægelser som en protest mod eliten. Men måske er det på tide, at vi tager sejrherrerne og deres politik alvorligt? Lad nu den hvide undertrykte mand uden en længerevarende uddannelse få sin vilje.

Lad nu Tulle og Trump få magten, så de kan gøre Danmark og USA store igen og gøre verden til et bedre sted uden islamisk terrorisme og ulighed

Det kunne jo være, at sønderjyderne simpelthen gerne vil have en grænsebom, og at briterne vil ud af det europæiske samarbejde i en fart. Giv nu Dansk Folkeparti lov til at give den gas ved grænserne og konventionerne.

Lad Boris Johnson opgive alle britiske forpligtelser i Europa, så de ældre hvide mænd igen kan blive frie på de britiske øer.

Og glæd dig til, at Donald Trump endelig bliver præsident, så han kan sidde sikkert med atomkoderne i hænderne, mens mexicanerne betaler for en mur mod deres nordlige nabo, frihandel afvikles, og tortur vender lykkeligt tilbage.

Vi har haft denne diskussion i mere end 40 år. Og hvis analysen er, at eliternes samfundsmodel ikke virker, må vi da prøve noget andet.

Lad nu Tulle og Trump få magten, så de kan gøre Danmark og USA store igen, lukke grænserne, stoppe globaliseringen og gøre verden til et meget rigere og bedre sted uden islamisk terrorisme og ulighed.

Lad os nu tage de rigtige mennesker langt fra de multikulturelle storbyer for pålydende.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden