Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Transparens. Justitsminister Morten Bødskov (S) har ved flere lejligheder argumenteret for, at den nye offentlighedslov vil give mere og ikke mindre åbenhed og indsigt i de offentlige forvaltninger. Her under høringen om loven i Pressen under Politikens Hus.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Politikernes løgn og bedrag bliver mørklagt

Akuttalsagen er et glimrende eksempel på faren ved den nye offentlighedslov.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Så fik vi et helt frisk bevis på, at det er livsfarligt for det danske demokrati at mindske kontrollen med, hvad der sker på Slotsholmen, bag dørene med de blankpolerede ministerieskilte: akuttalsagen.

Sagen er i korthed, at Folketinget den 19. december vedtog en finanslov indeholdende 'Akutpakke 3', som hvilede på forkerte tal for, hvor mange mennesker, der hver måned kunne forventes at glide ud af dagpengesystemet.

Man havde oplyst et tal på maksimalt 12.000 danskere, men allerede i første uge af december kendte regeringsembedsmænd (og kort efter deres ministre) et helt andet choktal på op til 23.000 mennesker - næsten dobbelt så mange som det tal, offentligheden havde fået.

Men - dette tal blev holdt tilbage.

LÆS OGSÅ

Det nåede aldrig Folketingets øvrige partier, der således debatterede og stemte for akutloven på grundlag af sminkede, forvrængede oplysninger. Ekstra Bladet fik forleden, via den endnu gældende, 'gamle' offentlighedslov, aktindsigt i Beskæftigelsesministeriets og Finansministeriets dokumenter i sagen.

Det fremgår krystalklart, at tallet var udregnet - og kendt af de ministre, der holdt det tilbage.

Først da finansloven for længst var vedtaget, slap Beskæftigelsesministeriet det korrekte tal løs - nemlig i anden uge af januar - og ministrene lod, som om det var kommet som en stor, uforudset bombe.

Løgn og bedrag.

LÆS OGSÅ

Motivet kunne kun være at snyde de andre partier - ikke mindst Enhedslisten - til at acceptere finansloven og akutpakken, og sagen minder derfor uhyggelig meget om dengang i 2004, da den daværende Venstre-beskæftigelsesminister udbad sig sammenligninger af usammenlignelige størrelser og brugte dem til at få nedlagt Arbejdsformidlingen og få lagt dens opgaver over til kommunerne.

De to sager har noget andet og dybt bekymrende til fælles: Ingen af dem ville nogensinde være kommet frem, hvis den nye offentlighedslov, som regeringen har fremsat med støtte fra V og K, havde været gældende.

Vedtages forslaget til den nye offentlighedslov, vil ingen fremover ane, om der snydes på vægten - om grundlaget for vidtgående beslutninger er for dårligt, forkert - og måske direkte katastrofalt for dem, beslutningerne angår.
LÆS OGSÅ


Det vil med den nye mørklægningslovgivning komme til at ramme alle vore vitale beslutningsområder: uddannelse, skatter, sundhed, osv.

FOA's formand har taget skarp afstand fra dét, han kalder manipulation i akuttalsagen. Men lige nu er der brug for, at han som alle andre, der repræsenterer mange danske borgere, går i direkte aktion for at stoppe den udemokratiske og absurde lov om en fremtidig mørklægning af hele den danske statsadministration.

Om kort tid er det for sent - og så vil der ikke længere være noget at protestere over, når det virkelig gælder.

For så er der ingen af os, der vil vide det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden