Udluftning. S har brug for ny energi på nogen af regeringens mest afgørende poster, skriver socialdemokraten Michael Vindfeld (billedet) t fra Frederiksberg
Foto: GREGERS TYCHO (arkiv)

Udluftning. S har brug for ny energi på nogen af regeringens mest afgørende poster, skriver socialdemokraten Michael Vindfeld (billedet) t fra Frederiksberg

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Thorning bør gennemføre regeringsrokade

Statsministeren er nødt til at give vælgerne ny tro på regeringens projekt.

Debatindlæg

Jeg har været med i DSU og hos Socialdemokraterne siden april 1997. Jeg har hørt mange talere – og mange gode talere.

Få har brændt sig fast, men en af dem er jeg kommet til at tænke på her for nylig.

Det var daværende DSU-formand Kristian Madsens tale til DSU-kongressen i 2002, hvor Madsen sammenlignede Socialdemokratiets udfordringer med de udfordringer, som manufakturhandler Arnesen havde med sit hæderkronede Damernes Magasin i ’Matador’, da en opkomling ved navn Skjern åbner en billig – og i Arnesens optik dårligere – butik ’Tøjhuset’ på den anden side af Algade i Korsbæk.

Kristian Madsens parallel dengang var, at hvis S blot læner sig tilbage, som Arnesen gjorde det, og tror, at kunderne/vælgerne nok skal vende tilbage til den butik, der har været der i lang tid, så tager S grueligt fejl.

VINDFELDT

Analogien kan desværre også bruges i dag.

For der er åbnet en butik på den anden side af Algade, som i vidt omfang drager helt almindelige mennesker i tusindtal. Navnet er DF.

DF er en stor udfordring for S og for regeringen som sådan, fordi DF med sin tilsyneladende sociale profil og appel til almindelige mennesker trækker hobevis af vælgere over midten.

Vælgere, der desværre ikke vil få det bedre eller lettere med en ny borgerlig regering.

Socialdemokratiet må og skal melde sig ind i værdikampen mod grådighed, spekulation og hurtige penge. Socialdemokraternes opgave er aldrig at være bankernes parti eller spekulanternes. Men derimod de almindelige lønmodtageres parti

Hvad kan S så gøre for ikke at lide samme kranke skæbne, som Damernes Magasin gjorde det, hvor lærlingen skred til Skjern og den trofaste Swann, efter mange års tjeneste, pludselig stod uden job og uden en fædrene arv, der var blevet spildt på at blive kompagnon i et fallitbo?

Jo, her skal være tre konkrete bud på, hvor man kan begynde for at få genvundet tilliden hos dem, der i dag har forladt S.

For det første må regeringen sørge for at skabe job nu og her frem for i 2020.

Det kan ske ved at fjerne anlægsloftet og servicerammen i kommunerne og i stedet for erstatte disse med et gældsloft kombineret med et kommunalt skattestop i stil med det, der er i dag.

På den måde kunne de kommuner, der har bugnende kasser i dag, bruge disse penge på at renovere skoler, plejehjem, etablere cykelstier og så videre.

Alt sammen ting, der giver job hurtigt til gavn for nogle af de, der i dag er kunder på den anden side af Algade.

Et gældsloft skal i sagens natur udformes, så det eksempelvis ikke straffer Københavns og Frederiksberg kommuner, der på grund af metroen har store gældsforpligtelser, men ellers i øvrigt har sund økonomi med bugnende kommunekasser.

For det andet må og skal et socialdemokrati melde sig ind i værdikampen mod grådighed, spekulation og hurtige penge. Socialdemokraternes opgave er aldrig at være bankernes parti eller spekulanternes. Men derimod de almindelige lønmodtageres parti.

Et parti for høj som lav, men et parti, der altid sætter klare grænser for den rå kapitalisme. En finansskat er en af de vigtige brikker her.

For lige præcis her er banen åben i forhold til dem på den anden side af Algade, da DF aldrig har turdet tage et opgør med finansspekulanter og dealerne.

For det tredje må der tilføres ny energi til regeringen. Kortene må blandes, og der bør foretages en regeringsrokade.

På den måde kan vælgerne få en fornyet tro på det socialdemokratiske projekt og se på en anderledes sammensætning af en ny regering under Helle Thorning-Schmidt.

Personer gør det ikke alene, men der må tilføres ny energi på nogen af regeringens mest afgørende poster.

Socialdemokratiet har altid været et parti for almindelige mennesker og har altid kæmpet for arbejde til de mange, vækst, en retfærdig fordeling af samfundets goder og en respekt og passen på vores fælles miljø.

Dette projekt er alt for vigtigt til at lide samme skæbne som Damernes Magasin, og derfor må der snart en game changer til i stedet for, at man blot sidder og venter på, at de tidligere så trofaste kunder nok skal vende tilbage fra den nye butik.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce