Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

tegning: Anne-Marie Steen Petersen

tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Loven mod dobbelt uddannelse er en svinestreg af dimensioner

Med den nye lov mod dobbeltuddannelse har V, DF og S lavet en aftale, der er uddannelsespolitisk russisk roulette.

Debatindlæg

Fra årsskiftet er det ikke længere afgørende, om vi studerende har lagt en gennemarbejdet plan for vores studieforløb. Det er ligegyldigt, om vi har lyttet til studievejledningen. Om vi har suppleret kurser.

Om vi har knoklet røven ud af bukserne for at sammensætte en fantastisk kvote 2-ansøgning. Vi kan på papiret gøre alting rigtigt og alligevel ikke få lov til at starte på en uddannelse, hvis vi tidligere har gennemført en uddannelse på samme eller højere niveau.

Det skyldes det uddannelsesloft, som Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre sneg ind i tredjebehandlingen af dagpengeforliget allerede i juni, og som 24.11. blev førstebehandlet i Folketinget.

Der gik mindre end tre timer fra forslaget blev fremlagt, til det var vedtaget i Folketinget. Der var god grund til, at forslaget blev hastet igennem uden debat. Både demokratisk og indholdsmæssigt har partierne nemlig begået en svinestreg af dimensioner.

Der er ingen faglig argumentation for, at vi ikke skal have muligheden for at vælge om og starte på en ny uddannelse, tværtimod. Der er heller ikke nogen logik bag, hvilke uddannelsesretninger og typer af studerende der bliver ramt.

Det er nemlig helt lige meget. Forslaget handler ikke om at skabe gode uddannelser; det handler om at spare penge på uddannelse.

Og hvis man skal til at dispensere fra reglerne, hver gang de rammer skævt, modarbejder faglige resultater eller smadrer en studerendes uddannelsesforløb, så kommer man ikke til at hente de penge, det er meningen, man skal hente på aftalen.

På den måde tilsidesætter V, DF og S på kynisk vis alle faglige og personlige hensyn og vælger at spille hasard med tusinder af unges fremtid.

Resultatet bliver et uddannelsessystem, hvor det ikke er tilladt at vælge om, og hvor du ret beset risikerer at stå med en halv uddannelse, hvis du efter endt akademisk bachelor ikke vil læse en kandidat i forlængelse af denne og ikke kan få lov til at starte på en ny. Et uddannelsessystem fyldt med blindgyder.

Det er ekstremt foruroligende, når det tilsyneladende ikke længere er en selvfølge, at vi som samfund skal sørge for at give unge de bedste forudsætninger for at uddanne sig

Med den nye lov om dobbeltuddannelse har V, DF og S lavet en aftale, der mest af alt kan sammenlignes med den uddannelsespolitiske version af russisk roulette.

Loven kommer nemlig til at ramme tusindvis af studerende, der på papiret gjorde alt rigtigt, men som ikke har haft en jordisk chance for at vide, at det var deres uddannelsesforløb, der nu skal stoppes undervejs, uden de har nogen som helst mulighed for at gøre noget ved det.

Og det er altså ikke ligegyldigt, om man får lov til at skifte uddannelsesspor undervejs. Vores uddannelser er for rigtig mange studerende det mest definerende for vores liv, især mens vi studerer, men også bagefter.

Når vi mister retten til selv at definere vores uddannelsesretning, så mister vi også muligheden for at definere vores eget liv og hverdag.

Det er ikke ligegyldigt, om vi skal arbejde som biolog eller socialrådgiver, hverken for os selv eller for resten af samfundet. Det nye, spændende og stærke kommer af mennesker, der brænder for deres fag.

Ikke af mennesker, der aktivt har erfaret, at den uddannelse, de startede på, ikke er den, der skal definere resten af deres arbejdsliv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At nu tidligere uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) forsøgte at lægge låg på kritikken ved at påpege, at 120 af de 428 millioner, der spares ved at begrænse vores uddannelsesmuligheder, ikke ryger direkte ud af sektoren, men får lov til at blive i en såkaldt kvalitetspulje, gør ikke situationen mindre tragisk.

Venstre og resten af blå blok er lige blevet enige om en finanslov, der i 2017 og frem mod 2020 vil skære 10,2 milliarder på uddannelse, altså 85 gange mere end deres såkaldte kvalitetspulje.

Men ifølge Ulla Tørnæs skal vi være glade for 120 millioner, som hun kunne have sparet, men allernådigst lader blive i sektoren. Ikke alene er det udtryk for en eklatant mangel på indsigt i hverdagen ude på uddannelsesinstitutionerne, hvis man tror, at 120 millioner samlet set vil fungere som andet end et plaster på et åbent benbrud.

Det understreger også, at V ikke har nogen som helst ambition om at prioritere uddannelse. Faktisk skal vi oven på historisk store nedskæringer bare være taknemmelige.

Uddannelse er afgørende for at give mennesker livsmuligheder. Derfor er det ekstremt foruroligende, når det tilsyneladende ikke længere er en selvfølge, at vi som samfund skal sørge for at give unge de bedste forudsætninger for at uddanne sig – ikke blot så de kan få muligheden for at definere deres eget liv, men også så de får de bedste muligheder for at bidrage til resten af samfundet.

Lige nu oplever vi desværre politikere, der hellere vil smække døre i end at være med til at åbne dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce