»Vi hilser altid kritik af vores journalistik velkommen, ligesom vi også gerne tager en debat om mediernes rolle og indhold. Men det skal være ud fra en ordentlig præmis«, skriver chefredaktører for Politikens Lokalaviser. (Arkivfoto)
Foto: Finn Frandsen

»Vi hilser altid kritik af vores journalistik velkommen, ligesom vi også gerne tager en debat om mediernes rolle og indhold. Men det skal være ud fra en ordentlig præmis«, skriver chefredaktører for Politikens Lokalaviser. (Arkivfoto)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lokale nyheder er både dagsordensættende og kritiske

Ny rapport om lokal- og regionalmedier tegner et misvisende billede, når de konkluderer, at borgerne ønsker kritisk journalistik men ikke får det.

Debatindlæg

I Gentofte blev de au pairer, der boede i kommunen, talt med i flygtningekvoterne, hvorfor man undgik at tage imod det antal flygtninge, man reelt var forpligtet til. Den afsløring førte til heftig debat både i lokalsamfundet, nationalt og på Christiansborg. Og sagen endte med en lovændring.

Historien blev i 2016 afsløret af Villabyerne, som er en del af Politikens Lokalaviser.

Indrømmet, det er ikke hver dag, vi på en af vores 29 danske redaktioner afslører den slags sager. Men det er dagligt, at der blandt vores journalister og redaktører bliver arbejdet målrettet med undersøgende journalistik. Det er en del af vores strategi.

Vi har derfor overordentlig svært ved at genkende det billede, som en ny rapport om lokal- og regionalmediers indhold, rolle og betydning i lokalområder tegner, og som stod omtalt i en artikel i denne avis forleden. En rapport, som er bestilt af Slots- og Kulturstyrelsen og udført af de to forskere Lars Svift og Peter From Jacobsen.

Konklusionerne i rapporten er klare: Lokal- og regionaljournalistikken mangler kant, ligesom den kritiske og undersøgende journalistik er stort set fraværende.

I undersøgelsen har man som case brugt de lokale og regionale medier i tre områder i Danmark: Nordfyn, Fredericia og Esbjerg, hvoraf Politikens Lokalaviser er til stede i de to sidstnævnte.

Ifølge undersøgelsen er det stort set intet af den journalistik (0,1 procent), der bliver produceret, der er såkaldt fokusjournalistik, altså kritisk undersøgende journalistik.

»Dagsordensættende og kritisk undersøgende journalistik er stort set fraværende i nyhederne«, som det hedder i undersøgelsen. Den konklusion er draget ud fra 2.802 journalistiske enheder indsamlet over 4 hverdage.

Hvad ville læserne undvære i deres lokalavis for i stedet at få mere undersøgende og kritisk journalistik?

Vi benægter ikke, at tallene er korrekte. Men det er forkert at konkludere, at dette er det generelle billede året rundt, på alle lokale aviser. At vi i vores aviser stort set aldrig forholder os kritisk og lige så sjældent undersøger tingene til bunds, er simpelthen ikke tilfældet.

Vi har masser af eksempler på både kritisk og undersøgende journalistik. Også ud over de bidrag, der hvert år er med til, at vi er det medie, der som oftest løber med flest priser ved uddelingen af Ugeavisernes Årspriser.

Når vores lokalavis i Gribskov afslører en skoleleder i at optræde i en dobbeltrolle, hvor hans firma tjener penge på skolens aktiviteter, eller når man på Ugebladet i Hørsholm kan fortælle historien om, at 43 procent af børnene i 4.-5. klasse er stoppet i den lokale sfo på grund af en prisstigning på 361 procent, er det både dagsordensættende, undersøgende, kritisk og konsekvent.

Undersøgelsen viser også, at læserne gerne vil have mere af den undersøgende og kritiske journalistik. Men som man spørger, får man svar.

De fleste ville svare ja tak til en Porsche. Men hvis det var på betingelse af, at man undværede sit hus, ville man nok betakke sig.

Med andre ord: Hvad ville læserne undvære i deres lokalavis for i stedet for at få mere undersøgende og kritisk journalistik? Det spørgsmål får vi ikke noget svar på i undersøgelsen.

Til gengæld ved vi fra vores hverdag på redaktionerne og fra vores kommunikation med læserne, at alt det stof, der ikke er ’den fine journalistik’, er stof, som vores læsere rigtig gerne vil have.

Butiksåbninger, loppemarkeder, juletræstænding. Det, der foregår lige uden for deres hoveddør, og som har betydning, værdi eller mening for dem. Det, der skaber sammenhængskraft i lokalsamfundet. Det er sammen med den kritiske undersøgende journalistik det, vi gratis leverer uge efter uge til alle vores læsere i aviserne og hver dag på nettet.

Vi hilser altid kritik af vores journalistik velkommen, ligesom vi også gerne tager en debat om mediernes rolle og indhold. Men det skal være ud fra en ordentlig præmis. Det er ikke tilfældet her.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce