Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Trump kalder den globale opvarmning for fup og argumenterer for, at den i virkeligheden er opfundet af kineserne«, skriver Pia Olsen Dyhr. (Arkivfoto)
Foto: Evan Vucci/AP

»Trump kalder den globale opvarmning for fup og argumenterer for, at den i virkeligheden er opfundet af kineserne«, skriver Pia Olsen Dyhr. (Arkivfoto)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Pia Olsen Dyhr: Trump er helt på Månen - vi andre må bevare fødderne på jorden

USA’s nye præsident tvinger os til at reflektere over, hvilken rolle resten af verden skal spille.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tidligere amerikanske førstedame Michelle Obama satte et storslået punktum for sin tid i Det Hvide Hus, da hun i en pragttale ved det demokratiske partikonvent sidste sommer blæste medierne, partiet og den amerikanske offentlighed bagover.

Med udgangspunkt i sin egen familie lod hun amerikanerne forstå, hvilket afgørende valg de nu stod over for: De kunne vælge en bisse med en hadefuld og intimiderende retorik, eller de kunne vælge en anden og bedre kandidat for deres børns og USA’s fremtid. De amerikanske vælgere valgte det første.

Trump har siden sin indsættelse været i gang på de sociale medier fra tidlig morgen til sen aften. Tsunamien af aggressive og fordømmende twitterstatements fra den amerikanske præsident har ud over de politiske modstandere ramt den frie presse, klimaet, menneskerettighederne, EU og ikke mindst sandheden.

Altså den helt elementære antagelse, at vi holder noget for sandt og andet for falskt. Det er en giftig udfordring for alle os, der kæmper for et åbent og pluralistisk demokrati.

Danmark– og mange andre lande – var slet ikke forberedt på en sejr til Trump og er derfor ikke tilstrækkelig gearet til den linje, han kører. Vores sædvanlige kompas snurrer rundt, mens Washington har erstattet den velkendte ideologi om globalisering, udbredelse af menneskerettigheder og internationalt engagement med en uforudsigelig cocktail af protektionisme og foragt for de institutioner, der udgør rygraden i den internationale orden.

Spørgsmålet er nu, hvordan vi fra dansk og europæisk side skal forholde os til den nye amerikanske præsident. Trumps USA efterlader et tomrum og en betydelig udfordring for det internationale samfund.

Men også en enorm mulighed: For første gang i årtier står det klart, at USA’s engagement i verden er under grundlæggende forandring, og det giver os mulighed for at fortælle, hvor vi mener, verden nu skal bevæge sig hen.

Vi skal med Michelle Obamas ord go high, hver eneste gang Trump goes low. Vi skal stå vagt om det frie åbne samfund baseret på demokrati, menneskerettigheder, progressiv klimapolitik og respekt for minoriteterne i vores samfund. Vi skal værne om FN, EU og andre internationale institutioner og det internationale retssamfund.

På miljø- og klimaområdet forudser jeg, at Trump kommer til at 'go low' i et hidtil uset omfang

Når Trump bygger en Mexico-mur, arbejder vi i stedet for en solidarisk europæisk flygtningeløsning. Vi skal have den fælles fordelingsmekanisme i funktion og sikre en ordentlig asylbehandling, samtidig med at ingen lande skal bukke under for det voldsomme asylpres, vi står med efter seks års borgerkrig i Syrien og folkevandringer i Afrika.

Vi skal insistere på løsninger i fællesskab frem for at gemme os selv væk bag mure og isolere os fra verden, som USA ser ud til at være i gang med nu.

På miljø- og klimaområdet forudser jeg, at Trump kommer til at go low i et hidtil uset omfang. Der gik ganske få timer, fra Donald Trump blev indsat som præsident, til Det Hvide Hus’ officielle hjemmeside om klima blev lukket ned. Senest er det kommet frem, at Trump fremover vil bruge langt færre penge på klima- og miljøpolitikken.

Det amerikanske agentur for miljøbeskyttelse står til en rundbarbering og skal fremover arbejde med det laveste budget i 40 år. Den sorte energi er igen kommet i høj kurs, og Trump satser på at udnytte de amerikanske skifergasreserver til fulde.

Trump kalder den globale opvarmning for fup og argumenterer for, at den i virkeligheden er opfundet af kineserne for at udkonkurrere amerikanske produkter på verdensmarkedet. Senest har Trump brilleret ved at udpege en chef for den amerikanske miljøstyrelse, der ikke mener, at CO2 og drivhusgasser er en vigtig årsag til global opvarmning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er selvfølgelig helt på Månen og i strid med konklusionerne i den internationale forskning på området og den viden, der ligger til grund for Paris-aftalen fra 2015.

Den usikkerhed, der omgiver den amerikanske klimapolitik for tiden, må ikke sprede sig til Europa. Vi skal opretholde vores lederposition, øge den diplomatiske indsats på klima- og energiområdet og støtte de gode takter i FN og andre internationale fora, så omstillingen til en bæredygtig klimaneutral fremtid sker så hurtigt og let som muligt.

Også hjælpen til fattige lande skal der ifølge Trump skæres ned på. Pengene skal i stedet bruges på det amerikanske forsvar, der ifølge et foreløbigt finanslovsforslag skal have yderligere 54 milliarder dollars tilført næste år. Det er i den grad en foruroligende udvikling, for det er i langt højere grad nødvendigt at fokusere på fredsbevarende arbejde og forebyggelse af konflikter i stedet for mere militær.

Lad os huske Michelle Obamas ord, når vi tager fat på den store opgave, vi nu står over for på den internationale scene: Det kan Danmarks statsminister passende sige videre til Trump, når han i morgen er på officielt besøg i Det Hvide Hus.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden