Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Haves: teknik til at modvirke klimaændringer. Søges: politisk vilje

Den evige snak om, at vi skal forske os til bedre teknik, er blot med til at forhale de handlinger, som er nødvendige, hvis klimaændringerne skal modvirkes.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Politiken 26.4. har Pia Olsen Dyhr (SF) et langt debatindlæg: ’Regeringen har nu ingen undskyldninger for at lade klimaet vente’. Artiklen handler om Klimakommissionens anbefalinger på energiområdet.

Jeg er enig med POD om tre ting: At udbredelsen af varmepumper skal støttes, at vi skal have mange flere elbiler, og at det europæiske CO2-kvotesystem skal ændres, så det fremmer CO2-fri energier.

Men det er noget sludder at blive ved med at kræve mere forskning i energiteknologier.

Nej, vi har de nødvendige teknologier, men der mangler politisk vilje til at vælge de bedste og benytte dem.

Vindmøller er særdeles effektive, solvarme, solceller og varmepumper er tæt på optimal effektivitet, vore kraftværker – både fossile og kernekraftværker – leverer strøm med høj effektivitet. Og lande med bjerge og floder har velfungerende vandkraftværker.

Også distribution af energien er optimal. Vi har effektiv fjernvarme, og vi sender elektricitet frem og tilbage mellem landene med ganske små tab.

Så den evige snak om, at vi skal forske os til bedre teknik, er blot ord, der er med til at forhale de handlinger, som er nødvendige, hvis klimaændringerne skal modvirkes – og det haster.

Desværre har Danmark nu så mange vindmøller, at vi i kraftig blæst ikke kan bruge strømmen og derfor sender masser af strøm ud af landet

På et punkt kan Danmark dog bidrage med forskning. Det gælder thoriumenergi, hvor danske forskere netop har modtaget 500.000 kroner fra Innovationsfonden til forskning i denne lovende teknik.

Desværre har Danmark nu så mange vindmøller, at vi i kraftig blæst ikke kan bruge strømmen og derfor sender masser af strøm ud af landet. Og dagen efter, hvor det ikke blæser, køber vi masser af strøm, desværre til en højere pris. Det er dyrt, men det virker.

Mange lande med færre vindmøller kan bedre udnytte strømmen, så de skal naturligvis bygge vindmøller og eventuelt også opsætte solceller.

Højtudviklede lande kan med fordel bygge kernekraftværker, der leverer CO2-fri strøm, når vindmøllerne ikke kører. Det nævnes ikke i artiklen, for det er ikke SF-politik.

Konklusionen er, at vi har den nødvendige teknik, men at der mangler handlekraft både i Danmark og globalt.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden