Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Grøn tænketank til Hækkerup: Vi behøver ikke bandlyse kød, men vi er nødt til at skære ned på vores indtag

Vi ville udlede 6 mio. tons CO2 mindre om året, hvis alle danskere fulgte kostpyramiden og spiste lidt mindre kød.

Debatindlæg

Kød har i mange år været en fast forankret del af danskernes måltidskultur. Så langt er jeg enig med Landbrug & Fødevarers direktør Karen Hækkerup, når hun 28.4. fremfører et brancheforsvar for kødet som en uforandret del af danskernes måltidskultur.

Men Hækkerup bør ikke slippe uimodsagt fra at bagatellisere kødets betydning for klimaforandringerne. Hun har som chef for fødevarebranchen et enormt ansvar for at lede befolkningen i retning af et bæredygtigt fødevareforbrug. Klimaudfordringen kan ikke løses, hvis vi uforandret »roligt putter kød på tallerkenen«.

Den danske landbrugssektor har prisværdigt nedbragt sin udledning af drivhusgasser, og dansk oksekødsproduktion udleder ikke mere end andre landes. Det rokker dog ikke ved, at vi befinder os på en brændende platform, og oksekødet spiller en central rolle.

Et uændret højt og måske endda stigende forbrug af oksekød og mejeriprodukter er ganske enkelt ikke en option, hvis vi vil brødføde verdens hastigt stigende befolkning og samtidig forhindre katastrofale klimaforandringer. Business as usual er død – ikke mindst når det gælder kød.

Ifølge internationale analyser har vi et globalt overforbrug af proteiner

I 2050 forventes der at være knap 10 mia. mennesker på kloden. At brødføde dem er en udfordring af astronomisk omfang for vores miljø og klima. FN’s fødevareorganisation FAO vurderer, at fødevareproduktionen skal øges med mindst 70 pct., hvis det skal lykkes at brødføde alle. Blot at opskalere den nuværende produktion med disse 70 pct. vil ikke være foreneligt med et tåleligt klima på kloden.

Vores forbrug af fødevarer og ikke mindst kød og mejeriprodukter belaster klimaet enormt. Mellem 20 og 30 pct. af EU-landenes udledning af drivhusgasser kommer fra produktion og forbrug af fødevarer. Faktisk overstiger belastningen fra vores fødevareforbrug den belastning, der kommer fra vores forbrug af el, varme, benzin og anden energi. Værst er rødt kød og mejeriprodukter. Det skyldes, at kvæg udleder metan fra deres fordøjelsessystem. Til sammenligning udleder produktion af fjerkræ 3-5 gange mindre drivhusgasser end oksekød.

Hækkerup argumenterer for, at kød bidrager med proteiner, som vi ikke kan undvære. Men ifølge internationale analyser har vi et globalt overforbrug af proteiner, og det gælder ikke mindst i vores rige del af verden. Vi spiser endda mere og mere protein, primært fordi vi spiser mere rødt kød, fisk og æg. For meget protein er samtidig ikke godt. Det kan f.eks. give kroniske nyreskader.

Hækkerup anfører desuden, at det kræver stor viden om fødevarer og omhu at erstatte kød med andre fødevarer for at få optimal ernæring. Men det er ikke svært. Den enkelte dansker kunne starte med at følge rådene i kostpyramiden. Coop har beregnet, at vi ville hente 6 mio. tons CO2 om året, hvis alle danskere fulgte kostpyramiden.

Vi kan altså relativt let ændre på, hvor meget vi belaster klimaet, når vi spiser. Det kræver ikke, at vi lyser kød i band for evigt. Men kødet skal spille en mindre rolle i danskernes kost.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce