Salg af hash til danskerne er en af de primære årsager til, at banderne i København for tiden er i åben krig med hinanden.
Foto: Ivan Riordan Boll

Salg af hash til danskerne er en af de primære årsager til, at banderne i København for tiden er i åben krig med hinanden.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Enhedslisten-politikere: Statskontrolleret hashsalg er et nødvendigt våben mod banderne

Politikerne burde tale om årsagen til bandekonflikten, hvor hashsalget spiller en afgørende rolle i kampen om at vinde territorier.

Debatindlæg

Vi bor begge to på Nørrebro i København. Og vi har i årevis oplevet, hvordan banden Loyal To Familia – eller LTF, som den kalder sig – på næsten daglig basis terroriserer vores dejlige kvarter.

Bandemedlemmerne er truende i bybilledet, de fylder, laver hjulspin med deres biler og er generelt nogle rigtig ubehagelige typer. De er indbegrebet af dumsmarte, og hvis ikke de var så farlige og ikke rekrutterede deres små brødre ind i deres afskyelige verden, ville de være næsten latterlige med deres dyre biler, særligt oppustede gangart og deres Carhartt-jakker og matchende kasketter, som de øjensynligt har fået mængderabat på.

Som vi har set den her sommer, er bandemedlemmerne ikke bare oppustede, men farlige. Nu skyder de i vores kvarter, i nabokvartererne i København og i Aarhus, og de har allerede ramt uskyldige. Det er kun et spørgsmål om tid, før de kører et barn ned eller rammer uskyldige et langt mere alvorligt sted end i foden. Det er faktisk rigtig, rigtig skræmmende – især for os, der bor i områderne.

Hash er en millionforretning, og det er blandt andet på grund af de millioner, at kuglerne flyver

Der er mange ting, der kan og bør gøres mod banderne. Bedre exitmuligheder, mere forebyggelse og ikke mindst et politi, der jagter banderne frem for tiggere. Men vi undrer os. For selv om vi har set mange politikere afbryde deres sommerferie for at ’tage afstand’ eller ’slå hårdt ned’, har vi ikke oplevet nogen tale om, hvorfor de organiserede kriminelle egentlig skyder. Og om vi måske – mens vi lader politiet passe deres arbejde, og socialmedarbejderne knokle for at holde de små brødre ude af balladen – kunne gøre noget for at minimere den årsag.

For det kan vi.

Når Loyal To Familia står og hænger ved legepladser, skoler og vores bopæl, er det ikke kun for at se seje ud. De tjener faktisk penge på det. Det gør de blandt andet ved at sælge hash, som købes og bruges af helt almindelige og ellers lovlydige danskere. Der er penge at hente for Loyal To Familia, hvis de kan skyde sig til en ekspansion fra Nørrebro og til Aarhus og ud i andre bydele i København. Det er det, der sker lige nu: Banderne slås om territorier. De slås blandt andet om, hvem der skal tjene pengene på hashen.

Vi ved, at politiet årligt kun beslaglægger en forholdsvis lille andel af den ulovlige substans. I 2013 var det mere end 7.000 kg cannabis i løbet af et år, men det påvirkede ikke markedet. Selv da politiet i 2014 beslaglagde næsten et halvt ton hash på én enkelt aktion, påvirkede det ikke hverken udbuddet, efterspørgslen eller prisen nævneværdigt. Med andre ord: Der er altid mere hash og altid masser af købere. Det er et sisyfosarbejde at sætte politiet til at fjerne hashhandlen fuldstændig, og selv om politiet ikke selv vil estimere omsætningen, kræver det ikke mere end almindelige matematiske færdigheder at sjusse sig frem til den nedslående konklusion: Hash er en millionforretning, og det er blandt andet på grund af de millioner, at kuglerne flyver.

I rigtig mange andre lande har man taget konsekvensen og er gået væk fra en cannabispolitik, der er baseret på forbud og politi. I stedet forsøger man at få området under kontrol ved at legalisere, men samtidig sætte strenge regler for dyrkning, produktion, salg og ikke mindst købernes adgang og alder. Det har man gjort i flere amerikanske stater, eksempelvis Colorado, hvor hash og pot har kunnet købes lovligt af alle over 21 år i flere år, hvilket har givet en betydelig indtægt til staten i form af afgifter, nye arbejdspladser, et opsving i ejendomsmarkedet og ikke mindst et kontrolleret marked af hashsalg, hvor børn og unge ikke har adgang, mens de voksne kan købe under ordnede og oplyste forhold – langt væk fra banderne og andre kriminelle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det synes vi, at vi skal efterligne i Danmark. Vi ønsker et statskontrolleret hashsalg, inspireret af svenskernes kontrollerede salg af alkohol, hvor børn formenes adgang, men hvor voksne kan købe legalt, under kyndig vejledning og oplysning, og hvor pengene ryger i statens lommer, ikke bandernes. Men det kan også gøres som i Colorado, hvor der gives licenser til produktion og salg under strenge betingelser. Det ville ikke løse alle problemer, men det vil betyde, at banderne får en dårligere indtægt, et ringere rekrutteringsgrundlag, og det vil ikke mindst minimere det sorte marked, som de skyder hinanden for kontrollen over.

Når man diskuterer spørgsmålet om legalisering, vil de fleste hurtigt minde om, at det er usundt at ryge hash eller cannabis. Og det er fuldstændig korrekt. Der er også mennesker, som ikke kan styre det, og som ender i et misbrug. Det er bare ikke et reelt argument mod legalisering.

For erfaringerne viser klart, at forbud eller legalisering ikke har en effekt på forbruget. Herhjemme kan vi se det: På trods af et årelangt forbud og trusler om straf er antallet af brugere temmelig konstant. I omegnen af 10 procent af den voksne befolkning har brugt cannabis inden for det seneste år, og ca. 40-45 procent har prøvet det. Heraf er langt de fleste såkaldte rekreative brugere, altså folk, som nyder en joint, ligesom de kan nyde en flaske vin fredag aften, og som absolut ingen misbrugsproblemer har. Dette antal er ikke blevet påvirket af stigninger i bødestørrelserne hen over årerne. Amerikanerne kom heller ikke forbruget til livs med deres såkaldte ’War on Drugs’, hvor besiddelse af endda meget små mængder stoffer kunne ende med fængselsstraf. Vi kan også se det i de lande, hvor man er gået en helt anden vej. Her har en legalisering ikke betydet, at tusindvis for første gang har kastet sig over hashen. Hverken i Holland, der har haft det i mange år, eller de nye stater i USA. Der er med andre ord ikke noget, der tyder på, at færre ryger cannabis, fordi det er banderne, der sælger det. Ej heller at flere ville kaste sig over det, hvis de kunne hente det i en butik under ordnede forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld ville en legalisering betyde, at vi kunne gøre mere for at forhindre børn i at få fingre i hashen i en alt for tidlig alder, at vi kan oplyse helt almindelige danskere meget bedre om indhold og effekter, og ikke mindst ville det betyde, at de mange millioner kroner, der i dag finansierer organiseret kriminalitet, kunne finansiere mere politi, bedre misbrugsbehandling, flere gadeplansmedarbejdere eller andre gode tiltag, der forebygger, at unge mennesker ender med at stå og puste sig op i matchende sorte jakker, mens de sætter uskyldige menneskers liv på spil.

Nu og her foreslår Enhedslisten, at staten giver Københavns Kommune lov til at lave den forsøgsordning, som et flertal i Borgerrepræsentationen har ønsket i mange, mange år. Så kan vi altid give pengene tilbage til banderne, hvis vi fortryder senere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce