Foto: Mathias Christensen (arkiv)

Foto: Mathias Christensen (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Juletræsproducent gennem 25 år: Går du op i miljøet, skal du droppe nordmannsgranen til jul

Skal vi acceptere forurening af søer og vandløb, for at tyskerne kan få et pænt juletræ?

Debatindlæg

Som pyntegrønts- og juletræsproducent gennem mere end 25 år – fra 1975 til 2001 – mener jeg at have et vist branchekendskab bl.a. også til dyrkningsmetoder. Jeg kan derfor kun tilslutte mig en østjysk byrådskandidat for Alternativet, Hanne Stender Damkjær, når hun opfordrer til, at vi af miljømæssige årsager dropper nordmannsgranen.

For hun har fuldstændig ret.

Vi kunne jo passende starte med selv at gå i spidsen og købe en rødgran

Nordmannsgranen er stærkt miljøbelastende, da den i de fleste tilfælde kræver både gødning og gift: Gødning for at få den smukke grønne farve, plantegift for at holde uønsket ukrudt væk og insektgift for at bekæmpe luseangreb. Hun anbefaler derfor, at man køber en økologisk dyrket nordmannsgran eller et juletræ af pap.

En anden oplagt mulighed er rødgranen. I 70’erne og et stykke op i 80’erne var det da også oftest en rødgran, der blev læsset op på tagbagagebæreren. Senere var det med den stigende velstand en trailer, der blev spændt efter, og nu var det som regel den langt dyrere nordmannsgran, der blev læsset.

Hvorfor nu dette skift? Hænger det mon sammen med, at vi også, når det gælder valg af juletræ, er udsat for og lader os påvirke af stærke markedskræfter? I det aktuelle tilfælde måske af en kampagne lanceret af Skovdyrkerforeningen, der kunne se en økonomisk gevinst herved, og hvor en overskrift i i fagtidsskriftet Skoven netop lød: ’Vi skal skabe markedspræference for nordmannsgranen’. Denne kampagne er som bekendt lykkedes ud over alle grænser, og eksporten af nordmannsgran indbringer da også et betragteligt beløb.

Men jeg finder det kortsigtet og uholdbart, at vi, for at tyskerne og østrigerne kan få et pænt juletræ, må acceptere en omfattende forurening af vore søer og vandløb og i sidste instans af vort grundvand.

Vi kunne jo passende starte med selv at gå i spidsen og købe den gran, om hvilken allerede H.C. Andersen skrev: »Ude i Skoven stod der saadant et nydeligt Grantræ«. Det var en rødgran!

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce