0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Liberal Alliances Ungdom: Kapitalismen er da kvindefrigørende. Der er ikke behov for feministisk økonomi 

Kapitalismen ægger til både nye ideer og fremgang. At underkende det har intet med kvindefrigørelse at gøre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Arkivbillede: Lasse Kofod

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kira M. Hansen, Julie Rosenkilde og Emma Holten efterlyser en ny økonomisk logik, der skal sikre mere ligestilling mellem kønnene (Pol., 21.1.). De raser mod EU’s nedskæringspolitik og krav om tilbageholdenhed på de offentlige finanser og peger på, at den politik er gået hårdt ud over kvinderne. Men de glemmer, at det ikke er den offentlige sektor, der historisk har givet kvinder flere muligheder. Nej, det er i stedet kapitalismen.

Ved at reducere fattigdom og anspore teknologisk udvikling har kapitalismen betydet, at kvinder i dag er mere ligestillede og har en højere levestandard, end de havde for blot 100 år siden. Tag bare opfindelsen af ting som vaskemaskinen, mikrobølgeovnen og opvaskemaskinen, der har gjort mange kvinders opgaver i hjemmet langt lettere og dermed har givet dem mere tid til andre gøremål. Eller tænk på den velstand, som kapitalismen har skabt, der har gjort, at forskning i sundhed har været mulig. F.eks. dør langt færre fødende kvinder i dag.

Når kvinder i højere grad vælger at arbejde i det offentlige eller bruge mere tid hjemme på husarbejde end mænd, behøver det ikke være udtryk for ulighed mellem kønnene. I stedet kunne det være et resultat af egne valg og prioriteter.

Og ja, det betyder måske også, at kvinder gennemsnitligt bliver ramt hårdere ved nedskæringer i den offentlige sektor. Men det kan kun være et problem, hvis man oprigtigt tror, at kvinder ikke har et frit valg, men i stedet er underlagt alverdens strukturer, som hverken kan af- eller bekræftes.

Man kunne så spørge sig selv, hvorfor omsorgsfag lønnes ringere end typiske mandefag. Svaret lader til at være, at kapitalismen grundlæggende er patriarkalsk, og at forskellen i løn skyldes et syn på kvinder som mindreværdige. Men årsagen er i virkeligheden en anden: at éns lønniveau bl.a. bestemmes af, hvor specialiseret éns kompetencer er. Og her kræver de typiske omsorgsfag mindre specialiseret viden. F.eks. er det for mange af os ganske naturligt at passe børn. Derfor er udbuddet af arbejdskraft stort i forhold til efterspørgslen, og det forklarer lønniveauet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter