0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sociologiprofessor vil indføre borgerting: »Tiltagene under coronapandemien er blevet implementeret udemokratisk og autoritært«

Samfundssind bliver til gennem demokratisk dialog og indflydelse i hverdagen. Derfor bør vi oprette et borgerting på helbredsområdet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Siden starten af coronapandemien er vi blevet bedt om at vise samfundssind og ansvarlighed for at undgå spredning. Det er både klogt og i den nuværende situation helt nødvendigt. Men den måde, tiltagene er blevet implementeret på, er både udemokratisk og autoritært, og det risikerer at blive ineffektivt. Det deltagende og involverende demokrati er sat ud af spil.

Vi har set statsminister Mette Frederiksen tale alvorsfuldt til os, omgivet af skiftende ministre og embedsmænd. Vi har fået formaninger om at opføre os pænt, ja, vise samfundssind, og når vi ikke har gjort det tilstrækkeligt, er der i hast trumfet nye love igennem. Trusler om bøder, alvorlig sygdom og i yderste konsekvens døden er blevet stillet os i udsigt, hvis vi ikke retter ind. Der er tale om samfundssind og respekt pålagt fra oven. Om ganske kort tid står vi i nøjagtig den samme situation igen, hvor der skal træffes beslutning om genåbning af samfundet. En beslutning, som uden borgerinddragelse bliver truffet af ganske få politikere, embedsmænd og toppen af erhvervslivet.

Det er simpelthen ikke et levende aktivt demokrati værdigt. Det er ikke deltagende demokrati, men måske velmenende magtdemonstration. Jamen det var da et enigt repræsentativt Folketing, som godkendte hastelovene, og politikerne er jo valgt af befolkningen, ikke? Jo, men næppe valgt til at træffe den slags meget vidtgående beslutninger.

Den manglende debat kan også bevirke, at foranstaltninger langt hen ad vejen bliver ineffektive. Mistilliden til systemet og politikerne vil vokse på lang sigt, også selv om befolkningen i øjeblikket støtter op om foranstaltningerne af frygt for sygdom og død. Hvad kunne man da have gjort anderledes? Man skulle fra starten have taget borgerne med på råd. Man skulle have introduceret samfundssind fra neden gennem en dialog med befolkningen.

Et argument mod borgerinddragelse er, at det er en alt for langsommelig og omstændelig proces. At der ikke har været tid til det. Et andet argument er, at det har de ikke forstand på, og det må overlades til eksperter. Begge argumenter er forkerte. Hvad angår inddragelse af borgerne, findes der i Danmark et særdeles velorganiseret demokratisk civilsamfund, som har viden om en lang række af de problemstillinger, som er relevante i den aktuelle situation. Det kunne være taget med på råd, men blev i stedet bedt om at gå hjem. De civile organisationer på både nationalt, regionalt og lokalt plan kunne med fordel være blevet inddraget i overvejelserne omkring, hvilke tiltag der skulle gennemføres, i beslutningsprocessen omkring foranstaltningerne og i deres implementering. Ja, det ville have krævet, at der var en løbende dialog mellem den politiske sfære, de civile organisationer og borgerne. Det var der mig bekendt ikke – men det er måske noget, vi kunne lære af denne krisesituation. Det borgerting, der har været talt om på klimaområdet, kunne også etableres på det sociale område, det sundhedsmæssige område osv. Det er nu, vi skal tænke os om og i fremtiden sikre demokratiet nedefra.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter