0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Cheføkonom og vicedirektør: Pikettys politiske forslag er ekstreme og ubrugelige

Den danske offentlighed er blevet forført af den franske økonom Piketty.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Arkivtegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den populære franske økonom Piketty holdt for nyligt oplæg i den sorte diamant. Generelt har omtalen af Piketty og hans budskaber været meget positiv i Danmark. Det skyldes formentlig hans sympatiske intellektuelle fremtoning, hans charmerende franske accent samt hans problematisering af ulighed. Mit budskab er, at offentligheden er blevet forført, og at han tegner et helt forkert billede af verdens tilstand.

Ser man på Pikettys anbefalinger, er de decideret ekstremistiske. Han foreslår i sin nye bog, at der indføres en høj formueskat i Danmark og i andre lande. For de rigeste danskere indebærer forslaget en formueskat på 90 pct årligt. Dvs. at 90 pct. af formuen konfiskeres af staten det første år. Så er der 10 pct. tilbage af formuen. Næste år rammer formueskatten på 90 pct. igen den decimerede rest. Tager man en person som Kjeld Kirk Kristiansen (LEGO), så er 99,7 pct. af hans formue beskattet væk efter seks år. Hans formue reduceres fra 41,5 mia. kr. til 0,1 mia. kr. i løbet af de seks år. Pikettys forslag vil konfiskere langt størstedelen af de største formuer i Danmark.

Ser man specifikt på Kjeld Kirks Kristiansens formue, så skyldes den, at LEGO-virksomheden er mange penge værd. Dvs. Kjeld Kirk Kristiansen har ikke 41 mia. kr. stående på bankbogen. Derfor kan han blive tvunget til at sælge sin andel i LEGO for at kunne betale skatten. Dermed vil han vil miste kontrollen over virksomheden. Det betragter Piketty som en god ide. Ifølge Piketty er det godt, at kapitalisterne mister deres virksomheder.

Provenuet fra formueskatten skal finansiere, at alle 25-årige får udbetalt 900.000 kr. til fri afbenyttelse. De 25-årige kan tage på jordomrejser for pengene, købe biler mv. Forslaget om formueskat er så ekstremt, at Piketty ikke burde blive taget alvorligt i Danmark og resten af verden. Og forslaget om at udbetale 900.000 kr. til alle 25-årige er latterligt (undskyld mit franske).

Almindelige danskere vil også opleve en hård beskatning og vil i mange tilfælde bliver fattigere af at spare op. Formueskatten sætter ind, når man når op på halvdelen af gennemsnitsformuen (dvs. 650.000 kr.), når bolig og pensionsformue indregnes. Formueskatten udgør her 1,3 pct. årligt, og den stiger gradvist til 90 pct. for de rigeste. Ca. 2,3 millioner danskere skal betale formueskat, hvis Pikettys forslag indføres i Danmark.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter