Unge, der er flygtet, har i dag væsentligt ringere mulighed for at tage en uddannelse end deres etnisk danske kammerater. Det var konklusionen i en rapport om flygtninges adgang til uddannelse tilbage i foråret, og det er ikke mindre sandt i dag.
Regeringen har opstillet så mange forhindringer for flygtninge, at selv hvis de får ophold i en alder af 18 år, er deres chancer for at få en uddannelse marginale. Det er en skandale, at vores samfund ikke rummer den enkeltes ret til at uddanne sig. I marts 2020 lancerede Elev- og Studenterbevægelsen en rapport om flygtninges adgang til uddannelse, som er udarbejdet af Analyse og Tal. Den viser, at jo ældre man er, når man kommer til Danmark som flygtning, jo mindre er ens chance for at påbegynde en uddannelse. Det er i sig selv ikke så overraskende. Jo ældre man er, desto større er sandsynligheden for, at man i forvejen har værktøjer med i rygsækken.
Men tallene er voldsomme: Kun 67 procent af alle flygtninge, som har fået opholdstilladelse i alderen 14-17 år, begynder på en uddannelse. For gruppen af unge mellem 18 og 29 år er tallet problematisk lavt, nemlig kun 19 procent.
Det vidner om, at vores uddannelsessystem og det beskæftigelsesrettede fokus frem for uddannelse ikke skaber lige muligheder for alle. Det belaster især de flygtninge, der yder en stor indsats hver dag for at opnå permanent opholdstilladelse. Det mener vi ikke, at vi som samfund kan være bekendt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar