0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stifter af Plastic Change: Klimapolitik skal fokusere på genbrug

Vi har brug for helt andre grundlæggende visioner og konkrete mål om, at vi skal reducere vores ressourceforbrug.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Arkivtegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Folketingets kontrolorgan Klimarådet leverede i sidste uge en så benhård kritik af regeringens indsats for at levere en 70-procents CO2-reduktion i 2030, at regeringen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) for tiden må sove uroligt om natten. Kritikken er præcis. Der mangler blandt andet en samlet strategi, en plan, der anskueliggør, at vi er på det rette spor mod klimamålet. En kritik, Dan Jørgensen efterfølgende har erklæret sig enig i, og som nu betyder, at han har taget arbejdstøjet på. Det er positivt, at der i regeringen er lydhørhed over for Klimarådets kritik, men Danmarks rolle som globalt grønt foregangsland er for alvor udfordret og blevet sat spørgsmål ved.

Ifølge World Overshoot day har verden til august forbrugt de ressourcer, vi kan tillade os, hvis vi skal leve bæredygtigt her på kloden. Men allerede 26. marts har Danmark brugt sit årlige budget af ressourcer – kun syv andre lande forbruger deres årsbudget hurtigere end os. Hertil kommer, at Danmark er et af verdens mest affaldsproducerende lande. Med andre ord: Vi ødsler med ressourcerne, ikke mindst plastik, som vi bruger stigende mængder af. Plastikforbruget udleder en masse klimagasser i både produktions- og afskaffelsesfasen. I Danmark forbrænder vi plastik og udnytter energien til elektricitet og varme.

Det behøver vi ikke længere, for varmepumper og geotermi, hvor vi henter varmt vand op fra undergrunden, kan og bør erstatte denne form for energiudnyttelse. Klimarådet konkluderer i deres vurdering af regeringens hidtidige klimaindsats, at der er usikkerhed om, hvorvidt det kan lykkes at lukke forbrænding af affald delvis ned, samt om det overhovedet er smart med den nedlukning, når der nu samtidig udvikles teknologi til at fange CO2 for enden af skorstenen. Det virker, som om regeringen er strategisk forvirret, og at Klimarådet vakler i sin rådgivning.

Når nu vi ved, at det voldsomme forbrug af ressourcer er de kommende års kerneudfordring, bør vi spørge os selv, hvordan vi løser den fra grunden. Verdens bestræbelser på at komme ud af engangskulturen og over i den cirkulære økonomi, hvor vi genbruger og, når produkterne er slidt ned, genanvender, harmonerer ikke med regeringens og Klimarådets udmeldinger. Vi mener, at et paradigmeskift til en reel grøn omstilling må gå gennem genbrug.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter