Bohr. Niels Bohr var professor i fysik ved Københavns Universitet (1916-56), atomforsker, nobelprisvinder mm. Her ses han på et billede fra 1957.

Bohr. Niels Bohr var professor i fysik ved Københavns Universitet (1916-56), atomforsker, nobelprisvinder mm. Her ses han på et billede fra 1957.

fakta_debat

Arven efter Niels Bohr: Baggrunden for det åbne brev

fakta_debat

Københavns Universitet havde i denne uge samlet prominente og højaktuelle forskere, praktikere og beslutningstagere til konferencen 'An Open World: Science, Technology and Society in the Light of Niels Bohr’s Thoughts' fra 4.-6. december.

Konferencen har fokuseret på, hvordan udfordringer og trusler forbundet med banebrydende teknologi og videnskab kan imødekommes med åbenhed og fri deling af viden.

Fredag blev konferencen afsluttet med en præsentation af et åbent brev til verdens befolkning med opfordringer til at kræve åbenhed samt et konkret forslag om at oprette et forskningsinstitut, der blandt andet kan advare beslutningstagere om nuværende og kommende farer forbundet med den teknologiske udvikling.

Inspirationen til dette brev er den berømte danske fysiker Niels Bohr, der i 1950 skrev et åbent brev til FN med opfordringer til at dele viden om ny teknologi frit i en åben verden.

Det nye åbne brev forholder sig til nutidige udfordringer og er udarbejdet i fællesskab af hovedtalerne på konferencen, som blandt andet inkluderer:

Abdallah Daar, professor i Folkesundhedsvidenskab og kirurg. Dennis Meadows, emeritus professor og forfatter til 'Limits to growth'. John Naughton, Seniorforsker ved CRASSH, Cambridge University. Jonathan Moreno, professor i Medicinsk Etik og Videnskabshistorie, University of Pennsylvania. Sir Nigel Shadbolt, medstifter af Open Data Institute. Richard Rhodes, historiker og Pulitzer-prisvindende forfatter. Ronald J. Deibert, professor I International Politik og direktør for Canada Centre for Global Security Studies og the Citizen Lab. Spencer R. Weart, fysiker og historiker med speciale i moderne videnskab. Ole Wæver, professor i International Politik og formand for arrangementskomiteen, Københavns Universitet. Og mange flere…

Se den fulde oversigt over talere på anopenworld.ku.dk

Det åbne brev er også tilgængeligt i form af et interaktivt skema, hvor alle interesserede kan give bud på teknologiske udfordringer og deres håndtering her: theopenopenletter.org

ingenting

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce