Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bohr. Niels Bohr var professor i fysik ved Københavns Universitet (1916-56), atomforsker, nobelprisvinder mm. Her ses han på et billede fra 1957.

Bohr. Niels Bohr var professor i fysik ved Københavns Universitet (1916-56), atomforsker, nobelprisvinder mm. Her ses han på et billede fra 1957.

fakta_debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arven efter Niels Bohr: Baggrunden for det åbne brev

fakta_debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Universitet havde i denne uge samlet prominente og højaktuelle forskere, praktikere og beslutningstagere til konferencen 'An Open World: Science, Technology and Society in the Light of Niels Bohr’s Thoughts' fra 4.-6. december.

Konferencen har fokuseret på, hvordan udfordringer og trusler forbundet med banebrydende teknologi og videnskab kan imødekommes med åbenhed og fri deling af viden.

Fredag blev konferencen afsluttet med en præsentation af et åbent brev til verdens befolkning med opfordringer til at kræve åbenhed samt et konkret forslag om at oprette et forskningsinstitut, der blandt andet kan advare beslutningstagere om nuværende og kommende farer forbundet med den teknologiske udvikling.

Inspirationen til dette brev er den berømte danske fysiker Niels Bohr, der i 1950 skrev et åbent brev til FN med opfordringer til at dele viden om ny teknologi frit i en åben verden.

Det nye åbne brev forholder sig til nutidige udfordringer og er udarbejdet i fællesskab af hovedtalerne på konferencen, som blandt andet inkluderer:

Abdallah Daar, professor i Folkesundhedsvidenskab og kirurg. Dennis Meadows, emeritus professor og forfatter til 'Limits to growth'. John Naughton, Seniorforsker ved CRASSH, Cambridge University. Jonathan Moreno, professor i Medicinsk Etik og Videnskabshistorie, University of Pennsylvania. Sir Nigel Shadbolt, medstifter af Open Data Institute. Richard Rhodes, historiker og Pulitzer-prisvindende forfatter. Ronald J. Deibert, professor I International Politik og direktør for Canada Centre for Global Security Studies og the Citizen Lab. Spencer R. Weart, fysiker og historiker med speciale i moderne videnskab. Ole Wæver, professor i International Politik og formand for arrangementskomiteen, Københavns Universitet. Og mange flere…

Se den fulde oversigt over talere på anopenworld.ku.dk

Det åbne brev er også tilgængeligt i form af et interaktivt skema, hvor alle interesserede kan give bud på teknologiske udfordringer og deres håndtering her: theopenopenletter.org

ingenting

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden