Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Klummer

Årskavalkade for 2016: flere frie kropsvæsker og stop det evige træningstøj

Mange påstår, at 2016 var et frygteligt år med død, ødelæggelse og liberalisme. Men der er meget godt at huske året for, hvis man tager de kulturradikale briller på – og det gør vi nu.

Klummer
FOR ABONNENTER

For at kunne kaste lys over den nye kulturradikalisme må denne klumme begynde med årets vigtigste intellektuelle pointe.

Den er tænkt og formuleret af den amerikanske kulturkritiker Mark Lilla, som på sin vis spænder ben for den forbenede borgerlighed med sin pointe om, at det reaktionære er blevet det revolutionære.

Vil man realisere det bedst tænkelige samfund, må man insistere på, at det allerede har eksisteret og kan opnås igen ved at forkaste de såkaldte fremskridt, der er sket siden. Sand og krævende fremadtænkning kan med andre ord godt være tilbageskuende.

Den nye kulturradikalisme vil gerne være revolutionær, for vores nuværende samfundsånd skaber boligbobler, klimakriser, usund konkurrencementalitet og hele pumpede kyllinger til 25 kroner stykket.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce