0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.


Ny pris hylder den hårde og høviske debat – i Hørups navn og ånd

Politiken indstifter ny pris, Hørups Debatpris, der hylder de demokratiske debatdyder, som vores land – og denne avis – hviler på.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg har altid haft en forestilling om Viggo Hørup som en vild mand med viltert hår, der i timevis vandrede frem og tilbage på stuegulvet med opsmøgede ærmer og ild i øjnene.

Jeg har altid set for mig, at det var denne mands rastløse energi, der blev strømførende for den nødvendighed og det temperament, han var bærende kraft i at lade udkomme som Dagbladet Politiken for snart 135 år siden.

Viggo Hørup ville forandre og omvælte det danske samfunds- og kulturliv med oplysningens kraft og argumentets magt. Alt er forandret fra dengang. Det politiske system. Samfundsdebatten. Mediebilledet. Alt.

Men Viggo Hørups grundtanke om den demokratiske debat har større gyldighed end nogensinde, og Hørups ildebrand i brystet er en kæmpe inspiration for alle os, der i dag har privilegiet at udgive Politiken.

Jeg er derfor stolt af at kunne fortælle, at Politiken indstifter en ny pris, Hørups Debatpris, der har til formål at fremme en stærk demokratisk debatkultur. Prisen uddeles første gang på avisens fødselsdag, 1. oktober.

For Politiken er det ikke småting at uddele en pris, der bærer vores grundlæggers navn. Det er en erkendelse af, at en sådan pris er et nødvendigt redskab i vores fortsatte arbejde for en oplyst og handlende offentlighed.

Viggo Hørups debatideal var netop, at den offentlige samtale både skulle være direkte og konfrontatorisk, men samtidig høvisk og sober, så man – som Hørup sagde – kunne »dele os efter anskuelser«.

På det fundament hviler både den demokratiske tanke og Politiken, og ånden i den tanke har Hørup selv sat ord på:

»Hvad alle mennesker er enige om, det er der sjældent stor stads ved. Det, der dur noget, plejer at dele og sætte skel, og det er i striden, at livet genfødes og fornyes«.

Viggo Hørup tog den demokratiske debat mere alvorlig, end mange debattører i dag tager sig selv. Med love kan politikere regulere befolkningens adfærd. Det er sandt. Men kun med ordets og argumentets kraft kan man ændre befolkningens holdninger og vilje, som er forudsætningen for at rejse den forandrende faktor i samfundet.

Dette demokratiske borgersind formulerede Viggo Hørup allerede i sommeren før den første udgivelse af Politiken: »Man kan håne den offentlige mening, foragte den og træde den under fødder, men den offentlige mening sejrer til sidst. Den breder sig i videre og videre ringe, den bryder stærkere og stærkere på og den bryder altid igennem (…), indtil folkets vilje atter er bleven landets lov«, sagde han i sin grundlovstale på Femte Juni Plads på Frederiksberg i 1884.

En god debat skal klarlægge forskelle og ligheder, men total enighed kan ikke være målet, fordi den er tappet for den kraft, der fører vores samfund videre

Deltag i festen

Der ligger en tendens i tidens demokratiske samtale – især digitalt – om, at det rette argument eller det rette talmateriale kan afgøre en debat. Den fejltagelse må ikke få lov at være levedygtig, for vi driver samfundet fremad gennem uenighed og vores evne til at træffe fælles beslutninger på trods af uenigheden.

En god debat skal klarlægge forskelle og ligheder, men total enighed kan ikke være målet, fordi den er tappet for den kraft, der fører vores samfund videre.

Modtageren af Hørup-prisen skal derfor være et lysende eksempel på, hvordan man højner den demokratiske debat med argumentets styrke i en tid præget af dyb splittelse mellem land og by, mellem humanister og nationalkonservative og mellem dem, der deltager i den offentlige debat, og dem, der står udenfor. Der er grundlæggende behov for at styrke den demokratiske samtale og styrke fællesskabet mellem borgerne på tværs af politiske og sociale skel.

Annonce

Der findes i disse år skikkelser i den offentlige debat, navnlig politikere, som lever af at så ufrugtbar splid mellem danskerne. Derfor er bekymringen for tonen i debatten, for sammenhængskraften og for vores forståelse af hinandens livsvilkår og ståsteder under pres. Den form for oppisket splittelse lå langt fra Hørups debatideal, som han selv formulerede det:

»Vi må have ministre, der har lyst til at gøre gavn. Der ikke lever af uro og spektakler alene, af opløsninger og konflikter, af borgeres ophidselse mod borgere«.

Modtageren af Hørups Debatpris skal være et demokratisk forbillede med klare holdninger og overbevisende argumenter, og som altid møder sine modstandere med respekt og nysgerrighed.

Prisen gives uden hensyntagen til politisk observans og skal altså fremme en politisk debatkultur.

For vi tror på, at samfundets drivfjeder er den frit- og vildtvoksende demokratiske samtale. Vi tror på, at vi skal dele os efter anskuelse for derefter at forene os om fælles løsninger. Vi tror på, at vi med et glimt i øjet skal række hånden frem mod vores argeste modstandere, når vi med fynd og klem har udvekslet argumenter, så blodet brusede.

Derfor fejrer vi vinderen af Hørups Debatpris til en debatfest i medborgerhuset Absalon i København, hvor vi i fællesskab vil hylde de demokratiske dyder, vores land – og denne avis – hviler på.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden