Utallige er de gange, jeg er blevet drillet med, at min studentereksamen var en gang lal, fordi den linje, jeg valgte tilbage midt i 1980’erne, bare var for dem, der ville dovne den igennem gymnasietiden.
De aner ikke, hvad de taler om, drillepindene. Jeg gik i det såkaldte grengymnasium på musiksproglig linje, og nej, det var langtfra bare en opøvning i Sanne Salomonsen-hits. Det var avanceret behandling af musik. Det var ugentlig aflevering af koralharmonisering og barokbas – ved I, hvad det er, I matematikgenier? – og analyser af Beethovens symfonier. Alle elever kunne spille et instrument eller synge på højt niveau. Som de, der har forsøgt sig med at lære at spille på et instrument, ved, er det hårdt arbejde.
Alligevel er forestillingen om, at sprog og musik er for de dovne, mens rigtige studenter er specialiseret i matematik og fysik, fremherskende. Og overbevisningen om matematikkens suverænitet er gennem de senere år blevet parret med troen på, at vejen til vækst går via mennesker med matematikkundskaber og naturvidenskabelige uddannelser. Det er her, pengene og fremtiden ligger.
BORGMESTER
Denne tankegang gennemsyrer også regeringens nye forslag til en gymnasiereform, der forhandles netop nu. Reformen handler ikke kun om, hvem der skal have lov til at komme ind, men også om, hvad eleverne skal lære. En af planerne er at gøre matematik på B-niveau obligatorisk for alle elever undtagen dem, der har tre fremmedsprog på A-niveau. Allerede i dag vælger knap 85 pct. matematik på A- eller B-niveau, så ændringerne vil have betydning for de ca. 10 pct. af eleverne, der helt bevidst har valgt svær matematik fra. Men det er kun forsvindende få elever, der rent faktisk skal bruge matematik på B-niveau, fordi mange videregående uddannelser kræver enten A eller C.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Skriv kommentar