0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Statsproducerede voldsforbrydere

Krigsveteraner udgør 10 pct. af de indsatte i USA og England. Skulle det være anderledes i Danmark?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Psyke. Vælger unge mænd at gå i krig, fordi de har psykosociale problemer, eller får de psykosociale problemer af at være i krig? Det er et af hovedspørgsmålene i den danske debat.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Storbritannien sidder 8.500 krigsveteraner i fængsel. Yderligere 12.000 veteraner er prøveløsladte, har fået betingede domme eller afsoner samfundstjeneste.

Antallet af britiske krigsveteraner i straffesystemet på cirka 20.000 er dermed dobbelt så stort som antallet af britiske soldater i tjeneste i Afghanistan, og krigsveteranerne udgør hele 10 procent af det samlede antal indsatte i de britiske fængsler.

Det helt store flertal af veteranerne er dømt for voldsforbrydelser og helt overvejende for vold mod kvinder, ofte begået under indflydelse af alkohol.

Tallene stammer fra en omfattende undersøgelse, som fængselsfunktionærernes organisation, Napo, foretog i 2009. Napo forsøger nu sammen med en støtteforening for krigsveteraner at råbe myndighederne op, så der kan blive sat ind over for den chokerende udvikling.

De britiske fængselsfunktionærer peger blandt andet på, at militæret straks må iværksætte uddannelsesprogrammer, som kan lære soldaterne, at vold mod kvinder er uacceptabelt og strafbart, samt programmer til forebyggelse af alkoholmisbrug.

De britiske tal svarer stort set til undersøgelsesresultaterne i USA, hvor justitsministeriets statistiske kontor senest har opgjort antallet af indsatte krigsveteraner til 140.000. Også her udgør veteranerne 10 procent af fangebefolkningen.

57 procent af de amerikanske veteraner er dømt for voldsforbrydelser, og blandt de voldsdømte er det helt store flertal dømt for vold mod kvinder og børn, fremgår det af justitsministeriets opgørelse. Der er således dobbelt så stor sandsynlighed for, at en krigsveteran begår voldtægt som en ikkekrigsveteran.

Herhjemme er der mig bekendt ikke lavet lignende undersøgelser, og det vil formentlig blive betragtet som despekt for krigsheltene overhovedet at bringe emnet på bane.

Der er dog intet, der taler for, at danske soldater skulle være af en helt anden støbning end de britiske og amerikanske, men lad os i første omgang holde os til de udenlandske.

Soldaterne, deres organisationer og støtteforeninger samt militæret som institution foretrækker at opfatte veteranernes voldsforbrydelser som udslag af PTSD (post traumatic stress disorder) og plædere for dette som en formildende omstændighed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement