Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Centrum-venstre-flertallet kan overleve næste valg, hvis de lykkes med at sætte en anden dagsorden. Tegning: Per Marquardt Otzen.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Det store skel i dansk politik

Hvis den nye regering skal overleve næste valg, er den nødt til at finde på noget bedre end at traske videre i VKO’s fodspor.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er ingen tvivl om, at den nye regering gør en forskel.

Alene det at være sluppet for VKO’s primitive retorik er en stor ting. At høre deres pedantiske skræppen fra oppositionsbænkene kalder mere på smilebåndet.

Der er heller næppe tvivl om, at det ny flertal vil blive brugt til at reparere på store forsømmelser og grove tilsidesættelser af almindelig sund fornuft, især på det grønne område, men også i forholdet til udlandet – til stor gavn for Danmarks stærkt ramponerede omdømme. VKO’s tiårsfest efterlader en betydelig regning.

Men meget tyder også på, at centrum-venstre på væsentlige politikområder vil traske videre i fodsporene efter VKO:

Justitsminister Morten Bødskov er godt tilfreds med den terrorlovgivning, som kom til i 10-året.

Videnskabsminister Morten Østergaard er hurtig til at genbruge forgængernes slidte retorik: Universiteterne skal vise resultater!

Miljøminister Ida Auken taler pænt om de store svinefabrikker.

Transportminister Henrik Dam Kristensen vil gerne gøre noget ved den meget sundhedsskadelige og samfundsøkonomisk stærkt belastende forurening fra dieseltog … på meget lang sigt. Han har svært ved at finde pengene …

Udenrigsminister Villy Søvndal er hurtig til at sætte vandtætte skotter mellem handelsinteresser og menneskerettigheder – hvorved han placerer sig til højre for hovedsynspunktet i EU.

Hvilken virtuositet!

Hvorfor er det ofte så vigtigt for nytiltrådte centrum-venstre-regeringer at løbe fra deres egne dagsordener?

Højreregeringer er ikke i samme grad besat af den tilbøjelighed. De forfølger deres egne dagsordener, men gerne under dække af noget helt andet. Det lykkedes den behændige Anders Fogh Rasmussen med stor hjælp fra den villige presse at markedsføre sin egen ubønhørligt ulighedsfremmende dagsorden som ’socialdemokratisk velfærdspolitik’. Iscenesættelsen blev ikke mindre effektfuld af, at han lod hjorten sætte liberalistiske skrighalse som Pind og Christensen på plads. De fik senere deres belønning for deres værdifulde bidrag til showet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden