Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
 Rue des Archives
Foto: Rue des Archives

Myte eller virkelighed. På safari 1914.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Myten om Karen Blixen som storvildtjæger

Karen Blixens selvfremstilling som en passioneret jæger var mere en historie end virkelighed.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Karen Blixen var en mytemager.

Der er få danske forfattere, som er omgærdet af så mange myter som hun. De fleste selvskabte. Siden er mange af dem dyrket frem til virkelighed.

Hun bliver som regel nævnt som en af de store kvindelige danske jægere, og hun omtales ofte som en modig storvildtjæger.

75 år efter ’Den afrikanske farm’ og i 50-året for Karen Blixens død holdes myten effektivt ved lige. Netop nu i en udstilling på Naturama i Svendborg med titlen ’Karen Blixens Afrika’. En lille del af udstillingen – som i øvrigt mest af alt må betegnes som temmelig ustruktureret – er helliget storvildtjægeren Karen Blixen. (I øvrigt med urealistiske tableauer).

Som altid, når Blixens jægerrolle omtales, er tilgangen et citat fra brevet til broderen Thomas Dinesen umiddelbart efter hendes allerførste (bryllupsrejse)safari, hvor hun er vildt (!) fascineret af jagten: »Der er ikke noget i verden som den«.

Der er ingen tvivl om, at hun i årene i Afrika nedlagde storvildt og andet vildt. Hun har skudt løver, næsehorn og mange af de afrikanske gemse- og hjortearter. Men hun jagede næsten udelukkende sammen med mænd, hun havde et intimt forhold til – primært naturligvis ægtemanden Bror Blixen og siden Denys Finch-Hatton. De var begge passionerede og professionelle jægere i Østafrika.

Hun opsøgte ikke selv jagten. Hendes jægerliv var en rolle – ikke en reel passion for jagt.

Hun havde forudsætninger for at kende til jagt gennem sin far, Wilhelm Dinesen (Boganis – som skrev flere bøger om jagt og brugte en stor af sit liv på jagt). Hun kendte til jagt, men hun var ikke optaget af faderens jagt, som noget hun ville efterligne, på trods af at hun på mange andre områder stod faderen meget nær og hele livet igennem følte, at hun lignede ham.

Der var ellers kvindelige jægere i tiden omkring århundredskiftet, og der er ingen tvivl om, at Karen Blixen har været tæt på nogle af dem. Alene hendes ophold flere gange om året på Frijsenborg må have bragt hende i kontakt med jagt og kvindelige jægere. Bl.a. var grevinde Fritze Frijs på Frijsenborg en meget ivrig jæger. Frijsenborg var ofte rammen om jagtselskaber, så Karen Blixen ville have haft mulighed for at komme med på jagt.

På denne tid tog hun endog afstand fra jagten, og hun forstod ikke sin fars begejstring for jagt.

Men hun blev aldrig jæger i Danmark. Det er derfor også forkert, når filmen ’Out of Africa’ starter med en scene, hvor hun er aktiv deltager i en klapjagt sammen med Bror Blixen. Der er intet, der tyder på, at hun har affyret et jagtgevær, før hun kommer til Afrika i 1914.

Knap havde Karen Blixen sat sine ben på den østafrikanske jord (Bror Blixen var rejst i forvejen), førend han havde arrangeret en safari for dem begge, med den begrundelse at hun skulle komme til hægterne efter den lange tur (!).

Bror Blixen forærede sin nygifte hustru en Mannlicher-Schoenauer riffel, som hun lærte at skyde med umiddelbart før safarien. Det var hendes første bekendtskab med våben i egen hånd, og hun var ikke så lidt stolt over, at hun var en ganske god skytte med denne kaliber .256 riffel og fik ros af sin mand.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Kampagnetilbud: Prøv 1, 2 eller 3 måneder for 299,-

Lige nu kan du i bestille et abonnement, der passer til dine læservaner til en særlig pris.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden