Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Papirbogens død er en ny læsers fødsel

En forlægger downloadede en roman på sin nye iPad og så lyset: Læsningen blev ikke imiteret, men udvidet.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På det internationale topmøde om økonomi i Davos 2008 stillede man en fremtidsforsker det spørgsmål, hvilke begivenheder der i de næste 15 år ville ryste menneskeheden.

Han mente med sikkerhed at kunne forudsige fire afgørende ting: Prisen på olie stiger til 500 dollar pr. tønde. Vores drikkevand vil blive en kommerciel handelsvare, som olien er det nu. Afrika bliver en økonomisk magtfaktor. Den fjerde forudsigelse var papirbogens forsvinden!

E-bogen er kommet, og der er god grund til at tro, at den vil afløse papirbogen i løbet af de næste årtier. På bogmessen i Frankfurt, hvor branchen er samlet hvert år, lød der i 2009 lignende profetier som den nævnte fra Davos. I de fleste europæiske lande er e-bogen endnu langt fra bare at være en konkurrent til papirbogen, og i Skandinavien da slet ikke, men det vil formodentlig ændre sig lige så snart Apples sidste nye gadget, iPad’en, kan fås herhjemme.

Man behøver blot at kaste et blik på det amerikanske bogmarked, hvor salget af e-bøger voksede med 177 procent i 2009 og er steget med samme hast siden, for at få en indikation af, hvordan fremtidens bog ser ud.

Vi står ved begyndelsen af nogle gennemgribende, teknologisk drevne forandringer af bogmediet og vores vante opfattelse af, hvad et værk overhovedet er. Forandringer, som i betydning og konsekvens er en parallel til Gutenbergs opfindelse af bogtrykkerkunsten i 1400-tallet, der førte til den moderne masseproduktion af bøger.

Mit eget forhold til det spørgsmål, der i de sidste par år har optaget bogfolk intenst, altså e-bogen, og hvad den kommer til at betyde for bogbranchen som helhed, har været præget af – nå ja, bekymring. Når e-bogen først rigtig slog an, så var det ude med papirbogen. Og så var det måske også ude med forlagene og boghandlerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden