Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kindle. Forlagene forsikrer, at danske e-bogtitler er på vej. Gyldendal sender 1.500 titler ud alene i 2011, både nye og tidligere udgivelser.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

E-bøgerne kommer som en flodbølge i 2011

Oplagene vil blive større, fordi der vil komme nye læsere til, når e-bogen for alvor slår an.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De digitale bøger, e-bøgerne, kommer fra næste år som en flodbølge fra de danske forlag, men der er ingen grund til at frygte for bogens fremtid af den grund.

Snarere tværtimod. Det bliver kun til gavn for alle, at e-bøgerne lægger sig ved siden af de trykte bøger, som forlæggerne allerede er begyndt at kalde p-bøger. Der er hos flere en tro på, at e-bogen simpelthen vil udvide antallet af folk, der læser og køber bøger.

LÆS OGSÅ »E-bøgerne er et fantastisk medie, og mit bud er, at vi med introduktionen af den nye iPad vil opleve den store e-bogsfest«, siger direktør Jan Degner fra forlaget People’s Press. Forskellig fra musikbranchenFør han kom til bogbranchen, havde han en længere karriere i musikindustrien, og han tror på, at forlag og forfattere ikke vil blive udsat for de samme ulovligheder med e-bøgerne, som pladebranchen har oplevet.

»Selvfølgelig giver det da et sug i maven at gå ind i digitale bøger, når man har en fortid i musikbranchen, men dengang var en af vores fejl, at vi ikke kendte vores besøgelsestid. Vi var der ikke, da det digitale område startede. Det skal vi være med bøgerne, og jeg kunne ikke drømme om at sige, at vi ikke skal være der som forlag«, siger Jan Degner.

Mit yndlingsargument er den effekt, vi har set med Stieg Larssons bøger. Her kan vi se, at oplagene bare bliver så meget større, end de gør på en almindelig bestseller.Formand i Dansk Forfatterforening, Lotte Garbers, er af samme mening. Ligesom Jan Degner kan hun se, man i bogverdenen har visse fællestræk med musikindustrien, men hun mener, den afgørende forskel er, at man i musikken skiftede format igen og igen.»I løbet af en periode på omkring 20 år gik man fra først kassettebånd til cd’er og senere igen til mp3-formatet. En anden forskel mellem bøger og musik er, at musikken har et helt andet volumen, ligesom det i bogverdenen ikke er et spørgsmål om enten papirbøger eller e-bøger. De kommer i mange år fremover til at stå side om side. Bøger bliver bare tilgængelige på flere medier«, siger hun.

Stieg Larsson viser vejen
Lotte Garbers mener på linje med Jan Degner, at det er helt afgørende, at bogbranchen er med på e-bøgerne fra start.

»Den digitale distribution er vigtig, fordi den er så nem at få helt bredt ud til de mange læsere. Mit yndlingsargument er den effekt, vi har set med Stieg Larssons bøger. Her kan vi se, at oplagene bare bliver så meget større, end de gør på en almindelig bestseller. Der kommer flere nuller bag på oplagstallene. Det betyder jo, at der er folk derude, som ellers ikke læser bøger, men som er villige til at købe og læse bøger«, siger Lotte Garbers.Hun opfordrer derfor meget kraftigt til, at de danske titler hurtigt bliver tilgængelige.

»Så længe der ikke er 4.000 fede titler til rådighed på nettet, så sker der i hvert fald ikke noget«, siger hun.

Forlagene forsikrer imidlertid, at titlerne er på vej. Gyldendal sender 1.500 titler ud alene i 2011, både nye og tidligere udgivelser.

Prisen er vigtig

Prisen på de kommende bøger bliver imidlertid afgørende for, hvor stort e-bogens gennembrud bliver, mener Jan Degner fra People’s Press. »Jeg tror, de skal koste fra 49 til 150 kr. Det er selvfølgelig et niveau, hvor man kan få svært ved at tjene penge på udgivelserne, hvis man kun sælger det samme antal bøger som i dag, men vi har også nogle forhåbninger om, at vi faktisk kan sælge flere bøger. Vi tror på, at e-bøgerne når nogle af dem, som ikke læser bøger i dag«, siger han.

LÆS OGSÅ Som det fremgik af fredagens avis, er der forskellige holdninger til, hvor prisen på e-bøger skal ligge. Topchef i Lindhardt & Ringhof Anette Wad mener, e-bogsprisen helst skal ligge omkring 80 pct. af prisen på p-bøger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden