0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

At skrive erotisk

Ligesom mænd tænder på tanken om at voldbolle, køber kvinder med glæde fantasien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Erotiker. Kristina Stoltz er på sin forlæggers opfordring begyndt at skrive erotisk litteratur - til hendes egen overraskelse.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg havde lige udgivet romanen 'Æsel' om to afghanske teenagedrenge, der flygter fra Afghanistan til Nordeuropa, da min redaktør på forlaget Rosinante ringede og spurgte, om jeg ikke ville slå vejen forbi hans kontor på Købmagergade.

Bare til en kop kaffe og en lille sludder, som han sagde.

Jeg tænkte, at han nok savnede mit gode selskab, for der er altid noget vemodigt ved ophøret af møderne og de inspirerende samtaler mellem redaktør og forfatter, når en bog er udkommet. Man ved aldrig, hvornår man igen skal sidde over for hinanden og diskutere et nyt manuskript. Ofte går der flere år.

Jeg mødte op på forlaget med en chokoladekage nede fra bageren på hjørnet. Som altid drak vi begge vores kaffe sort, men noget var alligevel anderledes, for min redaktør lukkede døren ind til kontoret, inden vi tog plads i de grønne stole. »Skal vi tale hemmeligheder?« spurgte jeg med et grin og gik straks om bord i kagen. »Nej, det er ikke som sådan hemmeligt, men du bliver nok lidt overrasket«, sagde redaktøren, og jeg bemærkede, at han blev rød på ørerne.

Det, min redaktør ville tale med mig om den eftermiddag, var ganske rigtigt temmelig overraskende.Han fortalte, at de på forlaget var blevet opmærksomme på, at der var en stigende interesse for erotisk litteratur, og han ville derfor høre, om ikke jeg kunne tænke mig at skrive en sådan bog.

»En hel bog?« røg det ud af mig. Tanken havde ved gud aldrig strejfet mig. Min redaktør gjorde mig opmærksom på, at jeg rent faktisk allerede skrev erotisk. I begge mine romaner, især den sidste, var der adskillige erotiske passager af mere eller mindre eksplicit karakter. Nu jeg tænkte efter, måtte jeg også indrømme, at jeg ude i læsekredsene på bibliotekerne flere gange havde oplevet at blive spurgt, hvordan det er at skrive så erotisk. Om ikke det er svært?

Forholdt det sig sådan, at jeg allerede var en såkaldt erotisk forfatter, men bare ikke havde ville indrømme det over for mig selv, fordi det, at skrive om erotik i Danmark efter min opfattelse var et totalt no go?

Så sent som for nylig havde jeg siddet i en paneldiskussion ved en litteraturfestival, hvor en anden yngre dansk forfatter utvetydigt meldte ud, at erotik ikke var noget, man kunne skrive om. Det var ikke første gang, jeg havde siddet en sådan udtalelse overhørig.

LÆS OGSÅ

Som altid når der er noget man ikke 'kan' eller 'må', bliver den rebelske side af mig vakt, og jeg kunne mærke at tilbuddet virkede tillokkende. Jeg stirrede på det sidste af chokoladekagen, som stod og var blevet tør i kanten. »Jeg kan ikke love noget endnu«, sagde jeg og rejste mig. »Tænk i det mindste over det«, sagde min redaktør, og jeg noterede mig, at den røde farve på ørerne var aftagende, men ikke helt forsvundet endnu.

I de følgende uger rev jeg de gamle erotiske klassikere ned fra hylderne: Anaïs Nins 'De små fugle' og 'Venusdeltaget', 'Elskeren' af Marguerite Duras, Henry Millers bøger, 'Historien om øjet' af George Bataille, 'Fanny Hill', etc. Jeg slugte dem, som da jeg var teenager, og det gik op for mig, at den periode hvor jeg var gået fra at læse regelmæssigt til at blive en decideret læsehest, var den samme periode som da jeg opdagede onaniens sødmefulde effekter.

Læsningen fulgte onanien. Eller også var det omvendt. Jeg genkaldte mig episoder fra min skoletid: Hvordan 'Krebsens vennekreds' blev revet ud af hånden på mig i musiktimen med den besked, at bogen var uvedkommende for undervisningen, og at jeg i øvrigt var for ung til at læse den type litteratur.

Jeg kunne hente bogen på rektors kontor, hvor min veninde og jeg i forvejen var blevet kaldt ned til samtale. Min veninde, som sjovt nok er blevet jordemoder i dag, havde i et frikvarter tegnet en kusse på tavlen for at vise nogle af pigerne, hvor klitoris sad, så de kunne gå hjem og praktisere det vidunderlige hun og jeg selv dyrkede flittigt på pigeværelserne efter skoletid.

Rektor sagde, at det var upassende at gå og råbe op om den slags. Det var upassende at læse visse bøger, og det var upassende at tale højt om onani til de andre piger.

Senere blev vi smidt ud, fordi lærerne troede, at vi røg hash, men udsmidningen varede kun en dag, da vores forældre gjorde skolens ledelse opmærksom på deres egen ubegrundede og upassende anklager.

Litteraturen har fra begyndelsen været et dybt erotisk anliggende for mig – ikke bare den erotiske litteratur, men litteraturen i det hele taget: Det at læse og lade mig fylde ud med den andens ord og det at skrive – penetrationen af papiret med min egen skrift.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter