Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Kroniken

Vi ved stadig alt for lidt om sexhandel

Vi trænger til mere solid forskning før en kriminalisering af sexkøb.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Inden for den sidste tid har danske medier endnu en gang taget spørgsmålet om, hvorvidt købesex skal forbydes, op til diskussion.

Diskussionen er tilbagevendende, og baggrunden har denne gang været en evaluering af den norske lovgivning. Evalueringen konkluderer, at lovgivningen, som kriminaliserer købesexkunder, har virket efter intentionen. Som forskere er vi tilhængere af mere viden på området, men spørgsmålet er, om rapporten fra Norge egentlig viser, at kriminaliseringen har virket efter intentionen.

I Danmark har vi generelt en tradition for at være tilbageholdende over for unødig kriminalisering. Den tradition er inden for de senere år blevet udfordret, og specifikt blusser diskussionen om kriminalisering op, når emnet vedrører sexarbejde. I Danmark diskuteres det, hvorvidt man, som i Norge og Sverige, skal kriminalisere sexkunder og forbyde køb af seksuelle ydelser, og sexarbejde er blevet et emne af betydelig tyngde på den politiske dagsorden i mange europæiske lande.

Her diskuteres ofte tre modeller for regulering: kriminalisering, afkriminalisering eller lovliggørelse. I forbindelse med lovgivning – kriminalisering eller ej – er det væsentligt at rette opmærksomheden mod en bredere ramme for forståelse af fænomenet, inden man tyer til handling. Den bevågenhed, som sexarbejde har, afspejler nemlig en række symbolske og kulturelle normer.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce