Christina Rosendals 'Idealisten' om journalisten Poul Brinks kamp for at afdække Thule-sagen er et stykke spændende Danmarkshistorie. Kilde: politiken.tv / Kim Skotte. Producer: Henrik Haupt

Kroniken

'Idealisten' fortegner danmarkshistorien

Ny dansk film underspiller systematisk væsentlige historiske omstændigheder.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Christina Rosendahls nye spillefilm, ’Idealisten’, er blevet rost til skyerne af anmeldere og journalister.

Præsenteret som en ’autentisk spændingsfilm’ skildrer den DR-journalist Poul Brinks indsats for 20-25 år siden for sygdomsramte Thule-arbejdere, som var med til at rydde op efter den amerikanske B-52’er, der styrtede ned ved Thulebasen i Grønland i 1968 med fire brintbomber om bord.

En konsekvens af Brinks arbejde var Udenrigsministeriets fremdragelse i offentligheden af det famøse brev fra november 1957, hvori statsminister H.C. Hansen angiveligt stiltiende accepterede USA’s placering af atomvåben i Grønland.

Det indtryk, den almindelige tilskuer må sidde tilbage med, er, at danske politikere – som Brink siger i filmen – siden 1957 havde baseret landets udenrigspolitik på »én stor løgn«, i konspirativ underdanighed over for et arrogant og kynisk USA.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce