Der er for meget kassetænkning og regelvirvar, når det gælder restgruppen af unge, som ikke får en uddannelse.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Der er for meget kassetænkning og regelvirvar, når det gælder restgruppen af unge, som ikke får en uddannelse.

Kroniken

Kroniken: Sådan skal fremtidens ungdomsuddannelse skrues sammen

I dag offentliggør regeringens ekspert-gruppe sine anbefalinger til fremtidens ungdomsuddannelse. Formanden for gruppen forklarer her hovedpunkterne i de reformer, der lægges op til.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Unge menneskers mulighed for uddannelse og deres integration i arbejdslivet har i det 20. århundrede været et knudepunkt i alskens politiske tiltag og ikke mindst i udviklingen af uddannelsessystemet.

For de unge, der af forskellige grunde er udfordrede, har spørgsmålet om uddannelse og arbejde været et konstant bekymringspunkt. Det var tilfældet i diskussionerne om lærlingeloven i 1956, frem til udvidelsen af undervisningspligten i 1972, med 10. klasse i 1974, med Ritt Bjerregaards U90 og i de talrige diskussioner om ungdomsarbejdsløsheden i fattigfirserne. Sådan kunne man blive ved. Spørgsmålet har været en hovedpine for samtlige undervisningsministre i årtier.

Siden lanceringen af undervisningsminister Ole Vig Jensens (R) ’Uddannelse til Alle’ i 1993 har der været bred opbakning til den såkaldte 95-procentsmålsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang senest 25 år efter ophøret af undervisningspligten skal have gennemført en ungdomsuddannelse.

De bedst præsterende unge ved i dag, at uddannelse er vejen frem, og de allermest trængte unge det samme. Uddannelse er massivt til stede i de unges bevidsthed som både håb og som truende nederlag. Og meget er nået til gunst for den enkelte og for samfundet. Ved første prognose af 95-procentsmålsætningen i 1994 anslog man, at 78 pct. ville have gennemført en ungdomsuddannelse. I 2016 var tallet 92 pct.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce