Generne er grundopskriften på et menneske.
Foto: Thomas Borberg

Generne er grundopskriften på et menneske.

Kroniken

Pas på: Big Brother nærmer sig. Staten vil stjæle dine dna-oplysninger

Forslaget om at samle alle danskeres gener i et national register er forhastet og et enormt indgreb i vores individuelle frihed. Drop det.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I håbet om at det vil føre til ny og banebrydende medicinsk behandling, skal data om danskernes gener samles i Nationalt Genom Center.

Derfor arbejder man i disse dage på Christiansborg på højtryk med en ny lov, som er sendt til høring. Sundhedsministeren vil med loven få frie beføjelser til at samkøre danskernes genoplysninger med en lang række person- og helbredsoplysninger i en altomfattende database. Alt sammen uden at danskerne vil blive spurgt om lov.

Vedtages lovforslaget, etableres der en central database med hver enkelt borgers dna-landkort (kaldet genomet) samkørt med øvrige oplysninger, som danske patienter i fortrolighed har givet til deres læge.

En blodprøve er tilstrækkeligt til at kortlægge vores dna, og en dna-kortlægning vil med dette lovforslag havne i et register ved siden af oplysninger om f.eks. rygning, motionsvaner, alkoholindtag, sygdomsdiagnoser, intelligens og social status.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce