0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Direktør: I dag er det 70 år siden, FN's verdenserklæring om menneskerettigheder blev vedtaget. Vi må aldrig tage dem for givet

Ved 70-året for menneskerettighederne truer stærke kræfter med at svække borgernes grundlæggende rettigheder. Det er vigtigt, at Danmark fastholder opbakningen til menneskerettighederne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

I Danmark tager vi mange rettigheder for givet. Eksempelvis retten til at demonstrere. Men de er ikke naturgivne.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flagene hejses, skåltalerne kan høres over hele verden, og der råbes højt hurra og et længe leve for menneskerettighederne.

I dag er det 70 år siden, at FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder blev vedtaget. 70 år siden, at alle FN’s medlemslande blev enige om, at hvert eneste individuelle menneske skal beskyttes mod overgreb fra staten. 70 år siden, at borgere fra så forskellige lande som Haiti, Holland og Hviderusland for første gang kunne påberåbe sig de samme grundlæggende rettigheder.

Det er i høj grad værd at fejre, men bag festlighederne hænger et mørkt bagtæppe, som hverken kan eller bør ignoreres. Den frie verden er kommet under et nyt og langt stærkere pres, end vi har set de seneste mange år. Politiske kræfter med kortsigtede mål for øje har nu magten i blandt andet USA, Rusland, Ungarn, Polen og senest også Brasilien.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sagde det klart her i avisen for et par måneder siden:

»Hele den gamle orden er ved at blive nedbrudt fra to sider. Den ene side er den amerikanske præsident, som har som en slags mantra om, at man skal nedbryde multinationale organisationer. Han har meget skarpe angreb på EU, han har angreb på Nato«. Og han tilføjede: »Den anden undergravende magt er de populistiske anti-EU-bevægelser, som vi har i Europa med Brexit som flagskibet«.

Og også statsministeren understregede alvoren i sin åbningstale i Folketinget i oktober:

»Den verdensorden, vi har taget for givet siden Anden Verdenskrig, er under fundamental forandring. Tiden er ikke til at stå mere alene. Det er nu, vi har brug for fællesskabet. Med vores naboer. Med de lande, vi deler værdier og skæbne med«.

Den verdensorden, Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksen taler om, startede med FN-pagten i 1945. Det er en verdensorden, som handler om at skabe fred, økonomisk udvikling og menneskerettigheder for hele verdens befolkning.

De tre elementer er indbyrdes afhængige. Ingen fred uden økonomisk fremgang for befolkningen. Ingen menneskeret uden økonomi til at finansiere den. Og et samfund uden menneskeret er sjældent fredeligt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage