0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fire organisationer: Drop myterne om økologisk landbrug. Det er ikke skadeligt, skaber ikke sult og fortrænger ikke naturen

Økologi er ikke skadeligt for klimaet. Det skaber ikke sult i verden. Det fortrænger ikke naturen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tre sejlivede myter om økologi står for fald. Økologisk landbrug belaster nemlig ikke klimaet mere end konventionelt landbrug, ligesom økologi hverken skaber sult i ulande eller øger skovrydning. Tværtimod har økologien bud på løsninger inden for alle tre områder.

Selv hos politikere på allerhøjeste niveau møder vi for tiden tre myter om økologi, som trænger til en tur igennem faktamaskinen. Det påstås , at fordi økologiske landmænd i Vesten får mindre udbytter fra deres pesticidfri marker, så belaster økologi klimaet mere end konventionel dyrkning, samt at økologi skaber sult i verden og fører til rydning af mere skov.

Hvis de tre påstande var sande, så ville vi heller ikke være glade for økologi. Men heldigvis er der intet forskningsmæssigt belæg for disse påstande – tværtimod. Faktisk er økologisk landbrug en aktiv, vigtig og bæredygtig del af løsningen for såvel klimaet, naturen og sikring af mad nok i udviklingslande.

Vi tager myterne én ad gangen.

Ledende politikere, medier og nogle landbrugsdebattører påstår jævnligt, at økologisk landbrug er mere skadeligt for klimaet end konventionelt landbrug. Eksempelvis sagde Venstres Mads Fuglede 19.1.2019 til Information: »Jeg vælger så vidt muligt også økologiske madvarer fra, fordi de har et højere klimaaftryk«.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt påstod ligeledes ved et debatarrangement hos Politiken 6. februar, at økologiske fødevarer er problematiske for klimaet.

Men – det er ikke rigtigt.

Påstanden om, at økologi belaster klimaet mere end konventionel dyrkning, er altså lodret forkert.

Internationalt Center i Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) ved Aarhus Universitet udgav i december 2018 en opsamling på forskning på området. Hovedkonklusionen var:

»Klimabelastningen fra planteproduktion og animalsk produktion er på samme niveau pr. kg produkt inden for økologisk og konventionel produktion. En lang række studier viser desuden, at drivhusgasudslippet fra økologisk produktion er lavere pr. hektar sammenlignet med tilsvarende konventionel produktion«

Påstanden om, at økologi belaster klimaet mere end konventionel dyrkning, er altså lodret forkert.

Forskere påpeger desuden, at økologisk landbrug i højere grad bidrager til andre bæredygtighedsmål som bæredygtigt forbrug og produktion, biodiversitet, vandmiljø, rent drikkevand og mad uden giftrester. Det gælder også i forhold til dyrevelfærd, der er en del af bæredygtighedsbegrebet.

Klimaforandringer er en af de allervigtigste udfordringer, som menneskeheden står over for i disse år. Men det er ikke den eneste udfordring.

For eksempel dokumenterer det ene studie efter det andet, at mængden af insekter er dramatisk reduceret blandt andet på grund af brug af pesticider, ligesom forbruget af antibiotika i den intensive husdyrproduktion er med til at forårsage antibiotikaresistens og risikerer at sætte kritisk medicin til mennesker ud af spil.

Hvis vi samtænker klima med flere af FN’s verdensmål for bæredygtighed, er økologi den rigtige og eneste vej at gå.

Det er klart, at såvel det økologiske som det konventionelle landbrug skal sænke klimaaftrykket væsentligt. Forskning viser, at økologisk landbrug har fat i mange af de vigtige klimaløsninger. Økologiske landmænd har flere græsarealer og efterafgrøder, som er gode til at trække CO2 ud af atmosfæren – til gavn for klimaet. Forskning viser, at denne kulstoflagring er højere i økologisk end i konventionelt landbrug.

Seges – Landbrugets Videnscenter – har offentliggjort en analyse af sædskifter (blanding af afgrøder) hos økologiske og konventionelle landmænd i otte forskellige kommuner. Seges konkluderer:

Omlægning til økologisk drift giver mere græs og større kulstofopbygning i jorden. Det kan tælle med som en del af den nationale reduktionsforpligtigelse.

Økologisk fødevareproduktion er ikke i mål med klimaet. Meget skal gøres for at nedbringe klimagasudledningerne, men økologi er en væsentlig og bæredygtig del af l