0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Normale unge må ikke gro fast på kontanthjælp

Velfungerende unge på kontanthjælp er spild af ressourcer og socialrådgivernes faglighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN (arkiv)
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN (arkiv)

kontanthjælp. Tidligere på ugen foreslog Bettina Post (th.), socialrådgivernes formand, at skære i kontanthjælpen for unge. Dette måtte hun dog senere trække tilbage.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Socialrådgivernes formand, Bettina Post, åbnede i ugens løb en vigtig debat, da hun foreslog, at ydelsen til de stærkeste unge på kontanthjælp skal kunne sættes ned til SU-niveau.

LÆS ARTIKEL

Ambitionen er let at forstå: Almindelige, velfungerende unge skal ikke spilde deres ungdom på kontanthjælp. De skal enten være i arbejde eller under uddannelse, og når ledigheden er høj som i dag, vil det i praksis altid være uddannelse, der er vejen væk fra ledighed.

Her løber de pludselig på et samspilsproblem: For kontanthjælpen er rundt regnet det dobbelte af SU'en. For denne ganske lille gruppe af unge bliver incitamentet til at tage en uddannelse pludselig noget tåget.

Det skal samfundet rette op på! Samfundet skal turde tage det ansvar at give den unge et skub i den rigtige retning mod uddannelse, fordi det er forudsætningen for, at de bliver herre over deres egen fremtid på et arbejdsmarked i forandring.

Når de står med eksamensbeviset i hånden, vil de takke samfundet for ikke at have fået lov at gro fast i nogle negative livsmønstre.

I en kryptisk formuleret pressemeddelelse fra forbundet sagde Bettina Post senere, at hun måske havde været for hurtig på aftrækkeren, og at der skulle mere intern diskussion til i fagforeningen.

LÆS ARTIKEL

Men hun fastholdt faktisk sit eget grundsynspunkt: Velfungerende unge har ikke noget at gøre på kontanthjælp.

Post har muligvis fået bank af sit organisatoriske bagland, selv om hendes strategi er åbenlyst rigtig - også ud fra en ambition om at varetage medlemmernes interesser.

Det er lykkedes Bettina Post at få socialrådgiverne ud af den rolle som grædekoner, der vil gøre alt for at få flere på passiv forsørgelse, som de ofte uretfærdigt tildeles i den offentlige debat. Hun er i stedet gået i kritisk konstruktiv dialog med regeringens reformmaskine, Mette Frederiksen. Det er en klog strategi.

For det er ikke alene spild af den unges og samfundets ressourcer at give velfungerende unge kontanthjælp.

Det er også spild af socialrådgivernes faglighed, der bør bruges på at hjælpe de alt for mange mennesker, der har rigtige problemer, til en normal tilværelse.

km

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu