0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvornår er det din tur til at brænde ud?

En stor del af den psykiske mistrivsel skyldes nutidens arbejdsforhold.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Polfoto
Foto: Polfoto

udbrændt. Hvad er det ved vores samfund, der gør så mange syge i sjælen?

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sundhedsminister Astrid Krag skal have tak for den Kronik, vi bragte her i avisen i denne uge.

På en gang kontant og nuanceret gjorde ministeren det klart, hvorfor vi som samfund ikke længere kan vende det blinde øje til de psykiske lidelsers eksplosive vækst.

LÆS KRONIK

Folk i alle aldre og fra alle erhverv og alle samfundsklasser bryder sammen, går ned, brænder ud. Vi må indse, at psykisk velfærd ikke er et individuelt anliggende, men et kollektivt, betonede ministeren.

I virkeligheden giver Astrid Krag bolden op for den vigtigste samfundsdebat, som vi borgere i det modne danske velfærdssamfund kan tage. Vi er verdensberømte, fordi vores fællesskab drager omsorg for de svageste.

Men vi må indse, at vores samfund på mangfoldige måder simpelthen skaber svaghed og skrøbelighed. Vi må turde spørge os selv, hvad det er ved vores samfund, der gør så mange syge i sjælen.

En stor del af den psykiske mistrivsel skyldes nutidens arbejdsforhold. Der er formentlig ikke noget mere omstillingsparat på kloden end en dansk lønmodtager, men prisen har været høj.

Det siger vældig meget om kravene til effektivitet og fleksibilitet, at mere end en million borgere i den erhvervsaktive alder for længst er skubbet ud af den. Fordi de ikke har de nødvendige – og mentale – kvalifikationer.Arbejdslivets forandring, som har gjort det mest værdiskabende arbejde til hjernearbejde, gør det nødvendigt at ændre fokus på det, der engang hed ’arbejdsmiljøet’. Vi har gjort meget for at forhindre fysisk nedslidning.

Hvad kan vi gøre for at forhindre psykisk nedslidning? Hvad stiller vi op med selve den præstations- og perfektionskultur, som martrer mange – både børn, unge og voksne?

I virkeligheden skal vi til at forholde os til vilkårene for at være menneske i det moderne, højteknologiske samfund. Vi lever i et forkælet hjørne af verden, men må erkende, at forkælelse, ligesom vækst, har tydelige grænser.

Så kære Astrid Krag: Hold fast! Og pas på, at det, der bør føre til en markant styrkelse af psykiatrien, ikke går til administration, men til at styrke sundhedssystemet dér, hvor ofrene for den samfundsskabte skrøbelighed befinder sig.

jsp

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts