0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hysteriet om hestekød bør stoppe

Kødet smagte såmænd - dét gjorde løgnen ikke.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Vadim Ghirda/AP/AP
Foto: Vadim Ghirda/AP/AP

Det er på dette slagteri i Rumænien, mistankerne faldt i sagen om det fejldeklarerede hestekød.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er ikke så få advarsler, vi har fået om den globaliserede husmandskost, altså dybfrossen lasagne, særligt dén fra Findus, de sidste dage.

Forbrugere har angiveligt fået »kvalme« og kødet »galt i halsen«.

Men nej, dét har forbrugerne netop ikke. Snarere har ikke så få europæere med fornøjelse - både over prisen og over smagen - indtaget deres lasagne.

Uanset at det var delvis hestekød.

LÆS OGSÅ

Pointe nr. 1 er derfor: Heste kan ikke alene spændes for en vogn eller rides. De kan også spises.

Pointe nr. 2: Det skal vi ikke have det dårligt over. Hvis hesten har levet et ordentligt liv og bevidst, lovligt og under betryggende vilkår er solgt til et slagteri, er det sådan, vi opfører os med andre dyr. Vi avler dem. Vi slagter dem. Vi spiser dem.

Pointe nr. 3: Men vi har lov at lade være. Vi vil selv kunne vælge, om vi spiser køer, grise, hjorte, kaniner, får, geder osv.



Og der er en fjerde pointe: Hvis en ovnklar færdigret kun koster en bagatel, er det næppe oksemørbrad, den er lavet af.

Ugens hestegalskab rammer derfor både fødevarekontrollen, den industrialiserede fødevareproduktion og os selv - lige i nakken.

Selvfølgelig er det elendigt, hvis vi ikke kan regne med det, der står på varedeklarationen. Hvis der står kød, skal retten ikke være fisk.

LÆS OGSÅ

Selvfølgelig skal vi i det indre marked også kunne regne med, at hygiejne og produktionsvilkår er i orden. Slagtedyr skal strutte af naturlig sundhed og ikke af for meget medicin. Det gælder rigtignok også heste.

Og selvfølgelig skal vi også få fuld besked på indpakningen. Det vil være rimeligt, at det kan læses, hvis et slagtedyr er avlet i et land, slagtet i et andet, pakket i et tredje og solgt af mellemhandlere helt andre steder, før vi kan købe det for ingen penge henne om hjørnet.

Så langt kan vi stille krav til andre end os selv.

Men dertil kommer, at vi - forbrugerne - samtidig bør indstille hysteriet om hestekød. Det kommer ikke per automatik galt i halsen.

Men det skal ligesom alt kød, fisk og fugle kunne købes med åbent sind og med dækkende varedeklarationer.

Det må i sig selv gerne føre til to erkendelser: at god mad - dyrket, avlet under de bedste vilkår - i det lange løb ikke kan produceres, uden at det har en pris. Og at billig kost godt kan være hest. Begge dele kan smage.

aj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu