Østerport. En tysk soldat den 9. april 1940.
Foto: POLITIKEN

Østerport. En tysk soldat den 9. april 1940.

Leder

Fri os for den forlorne dyrkelse af krigen

Det er ikke kun i fjerne lande, krigen er blevet kult.

Leder
FOR ABONNENTER

Der er gallapremiere på den nye film om Danmarks besættelse. En afdæmpet dramatisk fortælling om nogle af de – ganske få – soldater, der blev sendt i kamp mod de overlegne tyske styrker, der gik over grænsen tidligt om morgenen 9. april 1940.

Soldater og officerer i Sønderjylland vises i det klassiske dilemma mellem at kæmpe den ulige kamp uden udsigt til andet end døden – og måske æren – eller at gemme sig på høloftet, til det hele er overstået. I filmen kæmper de tapre landsoldater på cykler mod panser, ladt i stikken af politikerne i København, der intet forstod.

I virkelighedens verden forholdt det sig naturligvis præcis modsat. Politikerne forstod, modsat filmens officerer, at kampen var udsigtsløs og ville blive katastrofal. Derfor sendte de ikke soldaterne i kamp, men holdt dem på kasernerne, til det var for sent.

Beslutningen om ikke at gentage katastrofen fra 1864 kan man have forskellige meninger om. Men den betød, at de danske tab i den korte, symbolske kamp ikke blev meget større, end de 16 mand der faldt. Vi skylder de mænd, der sloges for Danmark, ære og respekt – sådan som filmen også i høj grad lægger op til. Ikke et ondt ord om det.

bl

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce