Hun var sårbarhed og integritet. Hun var et rigtigt Mensch. Men først og fremmest var hun forfatter. Og først fra 2015 med i den obligatoriske kanon i folkeskolen.
Foto: Erik Petersen

Hun var sårbarhed og integritet. Hun var et rigtigt Mensch. Men først og fremmest var hun forfatter. Og først fra 2015 med i den obligatoriske kanon i folkeskolen.

Leder

Tove Ditlevsen var og er meget mere end en forfatter

I dag er det 100 år siden, Tove Ditlevsen blev født

Leder
FOR ABONNENTER

I disse år er Tove Ditlevsen her, der og allevegne. Hendes digte, romaner og noveller genudgives, hun spilles på scenen med en ny tids blik på både person og forfatterskab, glemte tekster graves frem og udkommer for første gang.

Flere af hendes romaner er for længst filmatiseret, og de af hendes digte, som takket være Anne Linnet for længst er blevet til skattede sange, spilles igen og igen, og mon ikke en hel del af dem vil lyde fra radioen i dag, hvor Danmarks måske mest elskede moderne forfatter fylder 100?

I en nyudgivelse om dagens store fødselar skriver Olga Ravn, at Ditlevsens poesi »altid handler om forholdet mellem det, der burde være, og det, der er, eller misforholdet mellem det, jeg burde være, og det, jeg er«. Det er godt set, og når Tove Ditlevsen stadig går sine læsere i blodet, er det, fordi hun i sit forfatterskab så ærligt, så krast, så ømt går durk ind i livets smertepunkter, som det barskest sker i ’Gift’ og ’Vilhelms værelse’. Men også i ’Barndommens gade’ og ’Pigesind’, hvor smerten og sødmen går hånd i hånd.

Hun vendte vrangen ud på sit eget liv, før den slags var på mode. Hun fortalte om kærlighed, ensomhed, usikkerhed, ægteskab, alkoholisme, død og køn. Hun digtede om det eviggyldige og moderne på gammeldags rim, der den dag i dag går direkte i læserens hjertekule og inspirerer stadig nye fortolkere. Som livsklog brevkasseredaktør var Tove Ditlevsen i direkte dialog med de fortvivlede og afmægtige, og det kan godt være, litteraterne placerede hende i den brede folkelighedsafdeling for hjerte og smerte, men tiden har vist hendes værd.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce