Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Patrick Sison/AP
Arkivfoto: Patrick Sison/AP

Facebook har kun den magt og de data, vi giver det.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Facebook er et samfundsskadeligt firma

Med de seneste afsløringer er det klarere end nogensinde, at man ikke kan stole på Facebook.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havde man stadig de mindste illusioner om Facebook, brast de i sidste uge.

I en opsigtsvækkende artikel kunne The New York Times berette, at det ikke bare var fejlagtigt, da Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, i december 2016 blankt afviste, at Rusland havde udnyttet det sociale medie til at påvirke det amerikanske præsidentvalg.

Det var en lodret løgn. Techgiganten havde allerede i månedsvis inden valget vidst, at der var noget helt galt.

Men ikke bare undlod firmaet at advare om det, det forsøgte aktivt i en længere periode efterfølgende at skjule det. Da Facebook i april 2017 offentliggjorde en undersøgelse af misbrug og manipulation på det sociale medie, optrådte ordet Rusland slet ikke. Først efter massivt pres fra både medier og politikere erkendte Facebook i oktober 2017 – næsten et år efter valget – at mere end en tredjedel af den amerikanske befolkning var blevet udsat for russisk propaganda via Facebook.

Med de seneste afsløringer er det klarere end nogensinde, at man ikke kan stole på Facebook

Var firmaet Facebook så brødebetynget og skamfuldt? Officielt ja. Men reelt tydeligvis nej. Så lidt, at det selv via et konsulentfirma gik til angreb på andre techfirmaer og kritikere med fake news. Med andre ord: Efter at være blevet kritiseret for at have ladet russerne bruge Facebook til at sprede propaganda, ja, så betalte Facebook selv andre for at producere propaganda mod sine kritikere og konkurrenter. Alt sammen samtidig med at Mark Zuckerberg vidnede i Kongressen og lovede, at firmaet ville opføre sig ordentligt.

Hykleriet skriger til himlen.

Med de seneste afsløringer er det klarere end nogensinde, at man ikke kan stole på Facebook. Firmaet er ikke det globale digitale lejrbål, hvor man kan udveksle historier og komme tættere på hinanden, som det markedsfører sig som.

Det er et ufattelig magtfuldt og farligt firma, der igen og igen har demonstreret, at det eneste, som tæller, er profit – også når det aktivt skader demokratiet.

At få Facebook under kontrol er en akut udfordring. For politikerne på begge sider af Atlanten, der bør tage langt skrappere regulering i brug. Men i høj grad også for alle de mennesker og firmaer, der dagligt bruger Facebook og forærer data til giganten.

Facebook har kun den magt og de data, vi giver det.

mr

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden