0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stop hum-bashing - samfundet har brug for humanister

Samfundet har brug for humanister

Nima Taheri
Foto: Nima Taheri

Lea Tolstrup har været på dagpenge i to år. Nu har hun taget job som lærervikar.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Følg dit hjerte. Sådan har opfordringen lydt i årevis, når unge spørger, hvilken uddannelse de skal vælge. Logikken bag anbefalingen har sådan set været klar nok. Der kommer ingen god svagstrømsingeniør ud af et ungt menneske, som starter på Danmarks Tekniske Universitet med en glødende interesse for filosofi. Og eftersom ingen præcis kan forudsige, hvordan arbejdsmarkedet ser ud, når sidste eksamen overstået, skal unge følge deres passion.

Der er bare et problem med den fortælling. Det er en sandhed med modifikationer. Det kan få store omkostninger for unge, der har fulgt anbefalingen og valgt uddannelse med hjertet alene. Tag bare Lea Tolstrup, som i en dagbog i denne avis beskrev, hvordan hun gik ledig i 2 år efter endt uddannelse i moderne kultur og kulturformidling. Hun er blot en blandt mange nyuddannede akademikere, hvor det tager lang tid at komme ind på arbejdsmarkedet. Antallet af ledige akademiske dimittender er vokset fra omkring 4.000 i 2013 til 6.000 i 2019.

Det er et problem, som har udfordret fortællingen om kun at følge sin passion. I de senere år er studerende blevet opfordret til også at følge hovedet og på hjemmesiden Uddannelsesguiden.dk finde en realistisk vurdering af fremtidige jobmuligheder, før de vælger uddannelse. Det gør mange studerende, og tak for det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce