Den danske smittesporingsindsats er endt på et slæbespor. En opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at myndighederne i gennemsnit tager fat i 0,8 nær kontakt per smittet. De smittede kontakter selv i gennemsnit 1,7 nære kontakter.
Det er alt, alt for lidt efter et år. En videnskabelig artikel i Lancet fastslog i juni, at der skal opspores mellem 15 og 41 nære kontakter per smittet, hvis det skal have en betydelig effekt på at bremse smitten. Og det var, da vi stadig dansede den oprindelige coronavirus. Nu er der en ny og langt mere smittende virusvariant på dansegulvet.
Statsminister Mette Frederiksen har foreslået en ny og meget kostbar teststrategi, hvor alle testes to gange om ugen som led i en mulig genåbning. Det vil, med en lavt sat pris per hurtigtest på 15 kroner, koste ca. 750 millioner. Om måneden.
Men tests er blot et af flere ben i pandemikontrol. Tests skal efterfølges af isolation af smittede og af smitteopsporing, så de nære kontakter isoleres og testes. Smitteopsporing er ifølge en WHO-rapport en afgørende del af det at håndtere pandemien og bør være en central del af alle nationale covid-strategier.
ss
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar