Den menneskelige hukommelse er uhyre kort, siges det. Hver generation skal genlære forgængernes dyrekøbte erfaringer. Men når det gælder boligmarkedet, er det alligevel forbløffende, at hukommelsen er så kort.
Det er under halvandet årti siden, at den seneste boligboble brast og kastede hele den vestlige verden ud i en sjældent stor recession. Millioner mistede deres job, og herhjemme endte titusinder med at være stavnsbundne i deres alt for dyrekøbte hjem. At det gik så skidt i Danmark, har Fogh Rasmussen-regeringen en stor del af ansvaret for; snarere end at gribe ind i tide kastede den med indførelsen af afdragsfrie lån på dybt uansvarlig vis benzin på bålet.
Men nu virker det, som om historien er ved at gentage sig. Under coronakrisen er huspriserne eksploderet, og i sidste uge anslog Nationalbanken, at priserne ville stige med yderligere små 10 procent i år. Mange gange mere end den underliggende økonomi, der ifølge Nationalbanken blot forventes at vokse med knap halvanden procent.
At boligpriserne stiger så voldsomt, er på enhver måde usundt og skadeligt. Boligmarkedet er blevet den største ulighedsgenerator i Danmark, og takket være de skattefrie avancer går boligformuerne i arv gennem generationer. Prisstigningerne er geografisk uhyre ujævnt fordelt og mindsker dermed mobiliteten i samfundet. Mange har ganske enkelt ikke råd til at flytte til København, selv hvis de får et job der.
Denne uge sagde Det Systemiske Risikoråd, der rådgiver regeringen for at undgå kriser i finanssektoren, at det ser med bekymring på udviklingen på boligmarkedet og vil komme med anbefalinger til indgreb. På høje tid, og så meget desto mere skuffende er det, at finansminister Nicolai Wammen (S) straks skød det ned og erklærede, at regeringen ikke har planer om indgreb.
mr
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar