Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Jan Andreasen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pigerne går til psykolog, mens drengene ryger hash

Det er vores egen livsstil, som ødelægger vores børns liv.

Jan Andreasen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et af de store paradokser i den moderne danske velfærdssamfund er, hvordan det dog kan lade sig gøre, at vi har et af de mest – socialt - trygge samfund i verden, samtidig med at vi oplever at stadig flere børn og unge mistrives.

Den såkaldt mentale sundhed blandt børn og unge bliver bare dårligere og dårligere i disse år. Som studievejleder oplever jeg selv, at betydelig flere unge, end for bare 10 år siden, opsøger mig med deres psykiske problemer.

Ligesom at det er tydeligt, at de unge vandrer af meget forskellige veje når de skal forsøge at komme videre. Typisk vælger langt de fleste piger med psykiske problemer at gå til psykolog, mens at rigtig mange drenge ryger hash, for at tage toppen af en problemfyldt hverdag.

Og symptomer på problemfyldte hverdage er der nok af. Socialforskningsinstituttet (SFI) er netop kommet med en stor undersøgelse, hvor man har fulgt 7.700 børn og unge siden 2009. Fokus har især været på de 15-19-årige. Undersøgelsen peger, ligesom en række andre undersøgelser, på at mange unge har meget store personlige problemer at slås med.

- Blandt de 19-årige kvinder har 35 procent på et eller andet tidspunkt modtaget psykologbistand. 33 procent følger sig ofte utrygge eller bekymrede. Disse tal er i øvrigt steget kraftigt i de senere år.

- 10 procent har modtaget medicinsk behandling for psykiske lidelser. Ligesom at det daglige forbrug af almindeligt håndkøbsmedicin blandt de unge er steget voldsomt.

- 7 procent har forsøgt at begå selvmord.

Desværre handler debatten om børnenes liv - ikke mindst skoledebatten - alt for meget, om alt det, der er inspirerende og spændende. Og alt for lidt om det der gør børnene trygge

- Antallet af diagnoser blandt børn er eksploderet i de seneste 15 år. Mere end 22.000 børn og unge har i dag en diagnose.

- Danske unge har en af de højeste rapporterede selvskaderater i EU. En undersøgelse blandt danske gymnasieelever fra 2011 viste, at 21,5 procent på et tidspunkt havde gjort skade på sig selv.

- En række undersøgelser peger på at flere og flere unge lever med stress i hverdagen. 20 procent af de unge plages af stress viste rapporten 'Børn og unges mentale helbred' fra 2014.

De mange tal og undersøgelser, taler deres eget tydelige sprog. Alt for mange børn og unge mistrives. Det flugter helt med de erfaringer, studievejledere og mange lærere har med børnene og de unge ude på skoler og gymnasier. Og der tegner sig samtidig et mønster, som viser, at det er børn og unge fra alle sociale miljøer, der har store psykiske problemer at bokse med i dagligdagen. Børn og unges mistrivsel, kan ikke reduceres til udelukkende at være et socialt problem.

Vores og ikke mindst børnenes og de unges - livsstil er revolutioneret i de seneste årtier. Det moderne børne – og ungeliv er spændende, fuld af oplevelser, super varieret, hektisk, rastløst, stressende osv. osv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forholdet mellem familieliv og arbejde skal ændres. Det kræver helt andre politiske prioriteringer i vores samfund. Og det kræver helt andre private prioriteringer fra os alle sammen, hver især

- Det starter allerede når børnene er helt små. Danske børn starter tidligere i vuggestue, end børn i de fleste andre lande. 8 timer i vuggestuen for små børn på 1 år er meget lang tid. Og institutionslivet varer i mange år.

- Hjemme i familien går alting meget hurtigere. Svingdørsfamilien lever et hæsblæsende liv fra tidlig morgen til sen aften. Mange børn hænger på så godt de kan. Faktum er at det foregår på de voksnes præmisser. Den meget høje skilsmisseprocent herhjemme, har heller ikke gjort familielivet nemmere for børnene.

- Skolen er i dag en udfordrende oplevelse for mange børn. Flere og flere børn og unge klager over at larm og uro i klasselokalerne stresser dem.

- Opdragelse er i mange familier en by i Rusland. Og børnene synes at det er meget svært, at de selv skal finde ud af hvad der er rigtigt og forkert. Mange børn og unge mangler i dag pejlemærker og værdier for hvordan man begår og opfører sig.

- Facebook, Instagram og nettets mange ’velsignelser’ er en plage for rigtig mange børn og unge, for alting handler om at få flere ’likes’ end de andre og navigere rundt i et inferno af tekst og billeder. Konkurrencen opleves som ekstrem hård i en barsk verden, hvor det kun gælder om at begå sig.

Det stressede og hektiske liv har udviklet sig til et senmoderne helvede - med alvorlige psykiske problemer - for alt for mange børn og unge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det der er behov for er, at vi voksne giver vores børn det de har allermest behov for: Tryghed. Desværre handler debatten om børnenes liv – ikke mindst skoledebatten – alt for meget, om alt det, der er inspirerende og spændende. Og alt for lidt om det der gør børnene trygge. Manglende psykisk tryghed, er det største problem for de unge i dag.

Debatten for nylig, om de mange børn der savner nærvær fra deres forældre, handler præcis om, at vi voksne alt for ofte ikke er der for vores børn. Og karakteristisk nok var det jo børnene selv der rejste debatten om nærvær, da de blev spurgt om hvad de savnede mest.

Børnene savner deres forældre i hverdagen. Vi voksne må lave om på vores livsstil. Forholdet mellem familieliv og arbejde skal ændres. Det kræver helt andre politiske prioriteringer i vores samfund. Og det kræver helt andre private prioriteringer fra os alle sammen, hver især. Før det sker, får børnene og de unge det ikke bedre.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden