0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

(Thomas Borberg/POLFOTO/Arkiv)

Simon Emil Ammitzbøll
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Simon Emil Ammitzbøll i debatindlæg: Skattelettelser ER velfærd

Skattelettelser handler om, at staten tager lidt færre penge fra de hårdtarbejdende danskere i et land, der i forvejen har verdens højeste skattetryk. Penge, som folk selv har tjent.

Simon Emil Ammitzbøll
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Socialdemokraterne taler hele tiden om, at der enten er råd til velfærd eller skattelettelser. Ikke begge dele, må man forstå. Venstrefløjen elsker fortællingen om, at det er enten eller. Men det er ganske enkelt ikke rigtigt. Hvem siger, at Liberal Alliance ikke vælger velfærd? Skattelettelser ER jo velfærd.

Hvis man slår op i ordbogen under ordet ’velfærd’, så står der, at velfærd i økonomisk teori er opfyldelse af forbrugerens behov. Er det ikke op til forbrugeren selv at vælge, hvad der er forbrugerens behov? Skal vi ikke give folk friheden til selv at vælge? Eller skal vi – som venstrefløjen mener – lade staten diktere, hvad der er vores behov?

Hvis man slår op i ordbogen under ordet ’velfærd’, så står der, at velfærd i økonomisk teori er opfyldelse af forbrugerens behov

Det ER velfærd at have flere penge mellem hænderne, så man kan købe en ny flyverdragt til sit barn, kan købe den bil, man altid har drømt om eller kan tage ud og rejse med sin familie. Jeg kunne blive ved. Pointen er, at staten ikke skal pådutte borgerne at have nogle bestemte behov. Forbrugerne bestemmer selv, hvad deres behov er.

Mange på venstrefløjen prædiker om, at man ’giver’ folk skattelettelser. Intet kunne være mere forkert. Skattelettelser handler om, at staten tager lidt færre penge fra de hårdtarbejdende danskere i et land, der i forvejen har verdens højeste skattetryk. Penge, som folk selv har tjent.

Jeg mener, at pengene hører bedst hjemme i borgernes lommer. Og jeg stoler på, at danskerne er ansvarlige nok til at forvalte flere af deres egne penge. Det modsatte vil jeg faktisk sige er at tale ned til borgerne, og det vil jeg ikke. Jeg har tillid til borgerne.

Hvis danskerne har friheden til i højere grad selv at styre deres egen tjente penge, så kan de selv finde ud af, hvad der er velfærd for dem. Velfærd for dem kan være at have råd til at hyre en barnepige en aften, så forældre kan hygge sig med et restaurantbesøg eller andet. Det skal de have friheden til. Det er jo en slags pasning, der kan sammenlignes med de ydelser, som det offentlige yder, men bare på andre tidspunkter af døgnet.

Hvis borgerne har flere af deres egne penge, så stoler jeg på, at de nok selv skal finde ud af, hvad der er velfærd for dem. Så nej, socialdemokrater og resten af den samlede venstrefløj i Danmark. Jeres spin omkring skattelettelser eller velfærd er kun spil for galleriet.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden