Den danske konkurrencestat anno 2020 har ramt muren.
Den har på ingen formået at omstille samfundet hurtigt nok til at løse en stadig dybere eksistentiel miljø- og klimakrise, der truer os alle. Vi har brug for en langt mere radikal indsats: Vi skal droppe det enøjede fokus på vækst, spise langt mere plantebaseret kost, etablere mere skov og omtanken for planetens vel skal gennemsyre alle samfundets institutioner.
Vi skal donere vindmøller til det fattige syd, vores børn skal have fotosyntesen forklaret så mange gange, at den sidder på rygraden, og alle borgere skal være medejere af skov og landbrug.
Det er kun en sådan vidtgående omkalfatring af samfundet, der kan løse vores klimaproblemer: Vi har brug for en ny, bæredygtig stat. Sådan lyder budskabet fra de to sociologer Rasmus Willig og Anders Blok fra hhv. Roskilde Universitet og Københavns Universitet i den nye bog ’Den bæredygtige stat’, som udkom tidligere på måneden.
»Vi taler hele tiden om tipping points, når det handler om klimakrisen. Men vi er faktisk ved at nå til et socialt tipping point. Vi borgere er klar til omstillingen, så vi skal bare trykke på knappen. Vi behøver ikke snakke mere om det. Og med den bæredygtige stat giver vi et bud på, hvordan vi kan sætte i gang«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar