Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
mandela. Mandelas mod og rolle som forbillede kan næppe overdrives.Han gik foran - og betalte uomtvisteligt en særligt høj pris, skriver Brian Esbensen.
Foto: Denis Farrell/AP/AP

mandela. Mandelas mod og rolle som forbillede kan næppe overdrives.Han gik foran - og betalte uomtvisteligt en særligt høj pris, skriver Brian Esbensen.

Brian Esbensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandelas død er også den globale centrum-venstrefløjs endeligt

Nelson Mandela rimede både på kampen mod apartheid og en global centrum-venstrefløj, der ikke længere er.

Brian Esbensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nelson Mandelas er død.

Hermed har verden ikke blot sagt farvel til en af det tyvende århundredes største og mest karismatiske ledere, men også til en epoke, hvor centrum-venstrefløjen havde kant og globalt udsyn.

I dag hyldes Mandela med den største selvfølgelighed, men man skal ikke bladre mange sider tilbage i historiebøgerne før det forholdt sig fundamentalt anderledes.

Borgerlige og konservative kræfter kloden over bakkede mere eller mindre direkte op om det sydafrikanske apartheidstyre, og mod dem kæmpede humanister og demokrater, i høj grad forenet af en international centrum-venstrefløj.

En af apartheidregimets mest ivrige og vedholdende modstandere var den svenske (på det tidspunkt) statsminister og socialdemokratiske leder Olof Palme, og selv i Danmark formåede vi op gennem 1980'erne, hvor kampen mod apartheid spidsede til, at gå op i andet, end hvor grønt græsset var i vores egen lille kolonihave.

Når frihed vandt over undertrykkelse, humanisme og racisme, forsoning over had og demokrati over apartheid, skyldes det først og fremmest, at det sydafrikanske folk sammen med en stærk og engageret global centrum-venstrefløj nægtede at acceptere andet

Anti-apartheid- og solidaritetsbevægelser stortrivedes og samlingspunktet var ofte fagbevægelsen og den brede centrum-venstrefløj.

Faktisk overhalede Danmark selv svenskerne inden om, da det radikale venstre, socialdemokraterne, SF og VS i 1986 vedtog  'Lov om forbud mod handel med Den Sydafrikanske Republik og Namibia', hvorved vi blev det første land i verden, der indførte en total handelsboykot af Sydafrika..

Mandelas mod og rolle som forbillede kan næppe overdrives.

Han gik foran - og betalte uomtvisteligt en særligt høj pris - men når frihed vandt over undertrykkelse, humanisme og racisme, forsoning over had og demokrati over apartheid, skyldes det først og fremmest, at det sydafrikanske folk sammen med en stærk og engageret global centrum-venstrefløj nægtede at acceptere andet.

LÆS MERE

Det står i skærende kontrast til i dag.

Hvor centrum-venstrefløjen før gik forrest i kampen for fred, sameksistens og frihed, kan man nu opleve, at de ligefrem modarbejder det.

Det oplevede vi eksempelvis i forbindelse med en afstemning i 2011 om palæstinensernes status i FN-organet Unesco.

Centrum-venstrefløjens projekt er i bedste fald reduceret til en tam og reaktionær kamp for den nationale velfærdsstats overlevelse

Danmark, anført af SF-udenrigsministeren Villy Søvndal, skulle ikke nyde noget af, at mene noget som helst som den tætte allierede USA ville misbillige, hvorfor man afgav en blank stemme; altså de-facto modsatte sig palæstinensernes kamp for, at løsrive sig fra den (ulovlige) israelske besættelse.

Det samme gælder i forhold til østarbejdere.

Man udfordrer ikke for alvor højrefløjens fortælling, og i stedet for at kæmpe med (den udnyttede) østarbejder overfor skrupelløse arbejdsgivere kæmper man oftere mod ham/hende.

Det internationale engagement - altså hvor man tør modsætte sig de store magter, deres interesserer og dagsorden - er totalt fraværende.

Centrum-venstrefløjens projekt er i bedste fald reduceret til en tam og reaktionær kamp for den nationale velfærdsstats overlevelse.

Selv Enhedslisten rører knap på sig længere, og når der skal signaleres en smule kant, lander man på et spørgsmål om to bade eller ej til ældre medborgere.

Det er fattigt og det er sørgeligt.

Danmark fik for cirka fem år siden en centrum-venstrefløjs pendant til den borgerlige/liberale tænketank Cepos.

FAKTA

Cevea hedder den - men hvor Cepos også markerer sig (meget) på værdipolitiske spørgsmål, er det fuldstændig fraværende i Ceveas analyser og kommentarer.

Der appelleres ikke til humanismen, den internationale solidaritet og retfærdighedssansen, men tales udelukkende om økonomisk politik, og om hvordan vi helst ikke skal ødelægge den danske velfærdsstat alt for meget.

Imens buldrer højrefløjen derudad.

Meget symptomatisk kan man på Arbejdermuseet finde fortællingen om fagbevægelsens og socialdemokraternes anti-apartheid engagement. Det er historie

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den retorik, der i dag benyttes overfor muslimer, afviger i sin grundsubstans (og formål) ikke stort fra den retorik datidens højrefløj, særligt i 1980'erne, anvendte overfor Mandela og Sydafrika.

FOTO

Den store forskel er, at højrefløjen i dag har frit spil.

Højrefløjen havde (og har) fat i den lange ende, når frihed og menneskerettigheder fylder så meget i deres retorik.

Problemet har bare alle dage været, at de utæmmede markedskræfter og den stærkes ret til at tromle den svage resulterer i det stik modsatte - ufrihed for det store flertal og undertrykkelse - hvilket er selve eksistensberettigelsen for centrum-venstrefløjen.

De borgerlige taler om frihed; centrum-venstrefløjen leverer den. Eller rettere sagt, sådan var det.

Meget symptomatisk kan man på Arbejdermuseet finde fortællingen om fagbevægelsens og socialdemokraternes anti-apartheid engagement. Det er historie.

Nelson Mandela er død, og det samme er centrum-venstrefløjens globale udsyn og kamp for frihed og retfærdighed verden over.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden