Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Brian Esbensen

Truslen kommer i lige så høj grad fra højre

Højrepopulister vil nu slå plat på tragedien i Paris og angribe vores frihedsrettigheder.

Brian Esbensen

Det var med forfærdelse, at enhver forsvarer af ytringsfrihed og et frit og åbent samfund modtog nyheden om det kujonagtige angreb på et fransk satiremagasin i onsdags. 12 dræbte, heraf 10 tegnere/journalister, som skulle betale med deres liv for at have tegnet streger eller brugt det frie ord.

Man kan diskutere, hvornår noget er skarp og intelligent satire, og hvornår noget er en unødvendig og infantil provokation, men man kan ikke diskutere, om vold er en forståelig og legitim reaktion, hvis denne grænse krydses.

Drabene i Paris er modbydelige og fremkalder den dybeste afsky hos ethvert frit og tænkende menneske, herunder undertegnede. Ingen skal frygte for sit liv på grund af det, vedkommende tænker, tegner, skriver eller tror på. Så enkelt er det.

Europas højrepopulister vejrer morgenluft, og de er mindst lige så stor en trussel for friheden i Europa som radikale islamister er det

Vores frihed er ikke til salg eller til forhandling, og det er netop derfor, vi nu skal være på vagt, for ekstremisterne slog ikke blot til én gang, men to gange i løbet af i forgårs.

Problemet er blot, at opmærksomheden næsten kun er rettet på det første og meget håndgribelige angreb, hvorimod vores frihedsrettigheder de næste uger og måneder for alvor vil være udfordret fra en helt anden kant, hvis vi ikke er meget opmærksomme.

Europas højrepopulister vejrer morgenluft, og de er mindst lige så stor en trussel for friheden i Europa som radikale islamister er det.

Holder vi os i første omgang til vores egen nationale kontekst, var ligene endnu ikke blevet kolde i Paris, før Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard til DR udtalte: »Jeg tror, vi er nødt til efterhånden at benytte os af en nødret«.

Hvis de skarpe reaktioner fra journalister og meningsdannere oven på drabene i Frankrig skal tages seriøst – og faktisk har bund i en reel frygt for, at vores ytringsfrihed osv. er truet – så må vi åbne øjnene og forstå, at islamisterne nok er skræmmende og modbydelige, men at den faktiske trussel i lige så høj grad kommer fra de højrepopulister, som nu vil slå plat på tragedien.

LÆS LEDER

Nødret? Det burde løbe os koldt ned ad ryggen, når en repræsentant fra det, der tegner til at blive Danmarks største parti, foreslår at sætte demokratiet og landets love ud af kraft, hvilket – ironisk nok – er et meget brugt redskab i adskillige arabiske diktaturstater.

Dertil kommer, at DF helt eksplicit ikke bakker op om de internationale menneskerettigheder. På det praktiske plan forsøger man at undergrave ytringsfriheden ved at foreslå et forbud mod paraboler, lukke moskeer og senest at ville kontrollere (og rense) dramaserier på DR for det, der ikke stemmer overens med deres narrativ.

Vi kan ikke blive ved med at ignorere, at de radikale islamister og højrepopulisterne så at sige er verdens bedste fjender

Hvis man mener noget med ytringsfrihedssnakken og den kamp for det frie ord, som Charlie Hebdo stod for, er det ikke gjort med en blomst til den franske ambassade og en genoptrykning af Muhammedtegningerne for 128. gang.

LÆS PETER SKAARUP

Efterretningstjenesterne skal naturligvis holde øje med de radikale islamistiske miljøer og neutralisere de få tosser, der findes, inden de slår til. Men vi kan ikke blive ved med at ignorere, at de radikale islamister og højrepopulisterne så at sige er verdens bedste fjender. De næres af hinanden, og i den kommende tid vil man med stor sikkerhed se, hvordan forslagene til indhug i retsstaten og undergravning af frihedsrettighederne kun bliver mere og mere rabiate.

Hvis vi ikke står fast og værner om de værdier, vi påstår at tro på, er det en reel mulighed, at det lukkede og totalitære samfund vi frygter, når terroristerne slår til, vil blive indført af den yderste højrefløj i Europa, der allerede nu dominerer flere nationale parlamenter og således har en magt, som terroristerne ikke er i nærheden af at have.

Lad ikke nogen af ekstremisterne vinde!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce