Til Nationalpartiets pressemøde på Hotel Stay i København havde mange nok regnet med, at Yahya Hassan ville holde en tale. Det var dog nok de færreste, der turde gætte på, at talen ville vare næsten en time, hvor han blandt andet kom ind på forskellige trosretninger indenfor Islam, Danmarks tilstedeværelse i Syrien og modersmålsundervisning i folkeskolen. Se hele talen her. Kilde: Politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Brian Esbensen

Yahya Hassan viser, hvad ytringsfriheden skal bruges til!

Den politiske elites reaktion på 'hån, spot og latterliggørelse' er patetisk

Brian Esbensen

I 10-15 år har mantraet fra højrefløjens ytringsfrihedsfundamentalister om at alle skal finde sig i 'hån, spot og latterliggøre' kørt på repeat.

Enhver der har forsøgt sig med nuancer, blev straks stemplet som en af 'de anstændige' og de seneste år har førstnævnte gruppering endda skruet op for retorikken. Vi har ikke bare ret til at sige, tegne og skrive hvad der passer os; vi har ligefrem pligt til det: Du skal svine andre til, og særligt hvis de giver udtryk for, at de ikke synes om det.

Problemet er bare, at det fra starten af har været mere eller mindre tydeligt, at det ikke handlede så meget om retten (for alle) til at ytre sig frit, som det handlede om den politiske elites ret til at sparke til minoriteter og allerhelst muslimer.

På det seneste er digteren Yahya Hassan (YH) begyndt, at returnere nogle af de boomeranger, som højrefløjen sender af sted, og svarene har været både patetiske og afslørende. Man skal være både blind, døv og ufattelig dumstædig for ikke at kunne få øje på hykleriet og dobbeltmoralen.

Når der tegnes Muhammed-tegninger eller laves collager af kendte og navngivne farvede hængt op med løkker om halsen, skal der uddeles 'frihedspriser' og arrangeres (tvangs-) udstillinger på Københavns Rådhus og Christiansborg. Men når en ung knægt på 19 år taler magten imod og bruger det frie ord overfor den politiske elite, vil forargelsen næsten ingen ende tage.

En af de krænkede er DF's Søren Espersen, der mener at YH har benyttet et 'lokumssprog, der gør ham uegnet til Folketinget'.

Skal man grine eller græde? Gang på gang har højtstående DF'ere selv anvendt sprogets værste gloser og fulgt tilsviningerne op med skåltaler om hvor dansk den ubegrænsede ytringsfrihed er.

Fra starten af har været mere eller mindre tydeligt, at det ikke handlede så meget om retten (for alle) til at ytre sig frit, som det handlede om den politiske elites ret til at sparke til minoriteter og allerhelst muslimer.

I et indlæg i JP i 2012 - med overskriften 'Offended? - Well, so fucking what!' - skriver selvsamme Espersen f.eks.: 'Det er i dag meget normalt at høre folk sige: “Jeg er ret krænket over det dér”. Som om dette i sig selv gav dem specielle rettigheder. Det er faktisk ikke meget andet end klynk og jammer. [Det] interesserer mig ikke en kvart bønnespire, om folk på egne eller andres vegne føler sig krænkede over en bog, en film, en tegning, et debatindlæg, et udsagn'.

En anden, der har ført sig frem I ytringsfrihedsdebatten og som nu er voldsomt krænket over YH's ytringer er journalist og forfatter Kristian Ditlev Jensen (KDJ).

I et indlæg på sitet kommunikationsforum d. 14 januar 2015 udpenslede KDJ sin tolkning af ytringsfriheden, hvor han bl.a. forholdt sig til spørgsmålet om man 'ligefrem [behøver] at krænke andre, når man nu ved, at de har så forbavsende let til tårer? KDJ svarer lidt længere nede I teksten: 'Vi [skal] slet ikke gå den slags krænkelseskultur i møde på nogen som helst måde – overhovedet'.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var lige indil Yahya Hassan blandt andre ting kaldte KDJ 'tyk'. Nu gælder det pludselig andre regler. I en Facebook-opdatering skriver KDJ d. 10 april om Yahya Hassan's ytringer: 'Det er totalt ude af proportioner og fuldkommen ubehageligt og uacceptabelt. (...) Og det, vi er vidne til, er happy slapping. Folk, der griner, imens en (verbalt) voldelig person tæsker løs med ord på sine modstandere (...). Det er verbal vold'.

Wow – Det er 'verbal vold', at kommentere KDJ's vægt, men totalt harmløst, en pligt ligefrem, at tegne tegninger, der mere end antyder at alle muslimer er terrorister.

Det er helt bizart og den reaktion og totale mangel på evnen til kritisk selvrefleksion, er helt i tråd med den generelle tendens. Eksempelvis har den borgerlige debattør Jarl Cordua også været ude med riven og både sociologen Henrik Dahl og journalisten Mads Brügger mener ét om ytringsfrihed, når den anvendes overfor andre og noget andet når de udsættes for YH's løjer.

Forleden, d. 8 april, skrev den liberale debattør Rasmus Brygger (LA) sammen med Mette Viktoria Pabst (S) et indlæg her i Politiken med overskriften: 'Tænk hvis en debattør på højrefløjen opførte sig som Yahya Hassan'.

Mærkeligt spørgsmål for det har jo været virkeligheden de sidste mange år, men man må dog give Rasmus Brygger, at han i modsætning til alle de fleste i ytringsfrihedsfundamentalisternes hylekor er relativt konsistent: Han siger fra, både når islamofoberne i ly af at kæmpe for ytringsfrihed og når f.eks. YH benytter en hård retorik.

I en debat hvor hykleriet og inkonsistensen er fremherskende, fortjener den slags respekt, men den unge LA'er tager dog stadig fejl på et helt centralt punkt: Ytringsfrihed handler netop om at tale magten imod, hvorfor YH's stunt er noget af det mest progressive og modige – liberale om du vil – der er sket på denne front i årevis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At en politisk elite og en majoritetsbefolkning konsekvent går efter at hetze minoritetsbefolkningen har intet med ytringsfrihed at gøre og når den samme politiske elite reagerer så voldsomt overfor YH, er det netop fordi han holder et spejl op foran dem og det de (og vi andre) ser, er meget lidt kønt.

Når vi er nogen, der siger fra overfor mere muslim-bashing, er det ikke fordi vi ønsker at begrænse ytringsfriheden. Tværtimod. Netop fordi magten skal udfordres er det så vigtigt, at ytringsfriheden bliver tilbageerobret af borgerne og brugt til at 'sparke' opad fremfor nedad.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce