Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Brian Esbensen

SF må være Danmarks mest overflødige parti

Det røde glanspapir kan ikke skjule, at SF’s nye værdipolitik er udtryk for et massivt højreskred.

Brian Esbensen

SF’s tidligere leder Villy Søvndal, der nærmest har været som sunket i jorden siden 2013, havde i weekenden lagt vejen forbi partiets landsmøde. Det er der megen symbolik i. Det var Søvndal, som allerede for 8-9 år siden begyndte at stramme skruen på det værdipolitiske område.

Sidenhen har SF’s værdipolitik løbende taget små hop mod højre, og nu vil den nuværende formand Pia Olsen Dyhr (POD) rykke partiet endeligt og eksplicit væk fra den traditionelle humanistiske linje.

’Vi vil være venstrefløjens svar på Liberal Alliance’, lød det fra POD. ’Indvandrekvinder, der ikke tager anvist arbejde eller uddannelse, får ingen kontanthjælp’. ’Vores åbne og frie samfund er truet af radikal islam og en massiv flygtningestrøm (...) ikke kun få tossede imamer’.

Så var tonen ligesom slået an, og da Venstres Inger Støjberg gæstede landsmødet lørdag, bemærkede hun tørt, at der efterhånden var mere opbakning til hendes strammerlinje i SF end i hendes eget parti.

Det lyder ikke særligt rødt og er det heller ikke, hvorfor partiets spindoktorer har været på overarbejde. Resultatet er dét, SF i weekenden præsenterede som ’realistisk humanisme’. Umiddelbart knaldgodt fundet på, når nu det skal være.

Da Venstres Inger Støjberg gæstede landsmødet lørdag, bemærkede hun tørt, at der efterhånden var mere opbakning til hendes strammerlinje i SF end i hendes eget parti

Det minder lidt om venstres ’moderne kontanthjælpsloft’. Ved hjælp af et par retoriske kneb, får man noget, der er negativt og for mange uspiseligt, til at fremstå neutralt, ligesom man signalerer, at det nærmest er nødvendigt; tiderne tilsiger det, og vi er blot ’moderne’.

Der går en lige linje fra den tilgang til SF’s ’realistiske humanisme’. Man fralægger sig ansvaret og forsøger at sælge fortællingen om, at der ikke er andre muligheder - det er tiderne, og vi er blot ’realistiske’.

Det er selvfølgelig noget vås; både når Venstre spiller ’nødvendigheds-kortet’ på velfærdsområdet, og når SF nu gør det på det værdipolitiske område.

Alt beror på valg. Vi kan sagtens opstille helt vanvittige og urealistiske scenarier for at argumentere for den ene eller anden strammerkurs: ’Jamen, vi har ikke råd til, at alle er på overførselsindkomst’, eller ’vi kan jo ikke hjælpe hele verden’.

LÆS MERE

Nej, men så er det jo heldigt, at vi ikke tilnærmelsesvist står over for nogen af de to udfordringer.

Sandheden vedrørende ’den massive flygtningestrøm’, som POD taler om, er, at den nu de-facto er stoppet, og at den i Danmark aldrig var så omfattende, som den blev gjort til.

Mens strømmen i en europæisk sammenhæng toppede i 2015, faldt Danmark ifølge Eurostat fra en femte- til en niendeplads over de lande i Europa, der har modtaget flest asylansøgere per 1000 indbyggere.

Nu har EU så desuden indgået en aftale med Tyrkiet, hvor man ser stort på basale menneskerrettigheder og retten til at søge asyl, hvilket betyder, at de flygtninge, der ankommer til Europa enten sendes retur, eller som minimum bliver holdt tilbage i Grækenland, da ruten mod nord er hermetisk lukket af høje hegn, pigtråd, soldater i kampuniformer og pansrede køretøjer.

Der er ingen nævneværdig flygtningestrøm; kun en strøm af overdrivelser og populistisk plat.

Sandheden om ’ghettoiseringen og den fejlslagne integration’ er, at det slet ikke går så skidt, som politikere vil have os til at tro. Som integrationskonsulent Hans Lassen udtalte for godt et år siden: ’Integrationen af udlændinge i Danmark [er] en megasucces, der ikke kommer frem i lyset’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Antallet af beskæftigede flygtninge/indvandrere stiger og stiger. Uddannelsesgabet mellem danskere og flygtninge/indvandrere fra ikke-vestlige lande er mærkbart reduceret.

Sandheden om 'ghettoiseringen og den fejlslagne integration' er, at det slet ikke går så skidt, som politikere vil have os til at tro

Så sent som i sidste uge viste de nyeste tal fra Rigspolitiet, at kriminaliteten i udsatte boligområder – ghettoer som POD kalder dem – styrtdykker. På et år er kriminaliteten i disse områder faldet 15,7 pct. og visse steder endda halveret, hvilket bl.a. gælder for Aarhus-forstaden Gellerup.

Sandheden om ’de radikale muslimer, der truer vores værdier’ er, at der nok findes ekstremistiske elementer rundt omkring, men de har ingen magt, og opbakningen til dem er nærmest ikke-eksisterende blandt de fleste muslimer.

Magt og indflydelse har til gengæld de europæiske politikere, og det er dem, der udfordrer ’vores værdier’, når de overvåger, registrerer, hemmeligholder notater og beslutninsprocesser og i det hele taget afmonterer liberale frihedsrettigheder rundt omkring på kontinentet.

Det er ikke ’radikale muslimer’, der har smadret demokratiet i Ungarn og er godt på vej til det i en af EU’s største nationer, Polen.

Summasummarum, så har SF nu accepteret højrefløjens myter som sande i stedet for at gå i rette med dem.

At gå i rette med de udbredte myter er ikke ’apologi’, ’whataboutery’, eller hvad højrefløjens – og nu også venstrefløjens – hardlinere ellers ynder at kalde det, når man henviser til fakta. Det er heller ikke at underkende, at der eksisterer udfordringer, der skal løses.

Men at udråbe flygtningstrømme og radikal islam til ’tidens største trussel’ i en kontekst, hvor flere europæiske demokratier degenererer indefra, hvor Trump har en reel mulighed for at blive præsident i USA, hvor det lige er blevet afsløret, at verdens rige skjuler 39.000.000.000.000 i skattely, og hvor klimakatastrofen er manifest og mere omfattende end selv pessimisterne forudsagde, er simpelthen vanvittigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SF kunne have gået forrest i kampen for et helt andet og mere solidarisk og bæredygtigt samfund, men i stedet forfalder man til at tale dels indbildte dels overdrevne problemer op i en desperat kamp for at undgå det, der ironisk nok - og forhåbentligt – bliver udfaldet af den skarpe højredrejning: vælgerfrafald og exit fra Folketinget.

Fremtiden, uanset hvor meget højrefløjen og andre reaktionære hopper og danser, er multikulturel.

Inden for den ramme er det venstrefløjens opgave at arbejde for fredelig sameksistens, økonomisk lighed, religionsfrihed og frihed til slet ikke at have nogen religion, solidaritet, grøn omstilling og bæredygtighed. I den ligning må SF være Danmarks mest overflødige parti.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce