Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klima. Danskudviklet korn og dansk viden kan hjælpe en sultende verden, mener minister.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Klima. Danskudviklet korn og dansk viden kan hjælpe en sultende verden, mener minister.

Dan Jørgensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal hjælpe med at brødføde en klimaramt klode

Klimaforandringerne medfører fødevaremangel. Danmark skal hjælpe.

Dan Jørgensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN’s klimapanel udkom i dag med en skræmmende rapport: Klimaforandringerne får alvorlige konsekvenser for verdens fødevareproduktion. Især de mest almindelige afgrøder som hvede, majs og ris er pressede, fordi klimaforandringerne skaber tørke og oversvømmelser forskellige steder på kloden. Og det bliver værre i fremtiden. Læg dertil, at vi i 2050 vil være 9 mia. mennesker på kloden, og vi har en sprængfarlig cocktail.

Konklusionen bør være klar. Verden skal handle nu. Vi må og skal gøre alt der står i vores magt for at bekæmpe klimaforandringerne. Og mindst lige så vigtigt. Det handler ikke kun om at forebygge. Vi må også anerkende, at klimaforandringerne allerede er her. Derfor må vi også symptombehandle. Vi må tænke i, hvordan vi bedst kan hjælpe de lande, der er hårdest ramt.

Det gør vi i Danmark. Hvert år smider vi mange penge efter at udvikle nye modstandskraftige afgrøder, der kan dyrkes under hårde forhold, hvor solen eller regnen svigter.

Herhjemme har vi allerede udviklet vores korn, så de er bedre rustet til de år, hvor regnen tager ekstra hårdt fat, og vi har flere projekter i udviklingslande, hvor vi giver støtte ved hjælp af penge og viden, der, hvor det gør allermest ondt. Fx er der givet 200 mio. kr. til initiativer, der kan mindske vandforbruget i Etiopien og Somalia.

Derudover, så må dem der producerer fødevarerne selvfølgelig også være med til at bremse de klimaproblemer, der er årsagen til det hele. Her er dansk landbrug en lille spiller men med store løsninger. Siden 1990 er dansk landbrugs produktion steget med 18 pct., samtidig med, at klimaaftrykket er faldet med 14 pct. Det betyder ikke, at vi er i mål i Danmark. Vi kan sagtens gøre mere for at nedbringe yderligere. Men vi er på rette vej.

Det er sket, fordi erhvervet hele tiden udvikler sig. Nogle gange via politisk pres, andre gange af frivillighedens vej.

Resultatet er, at den danske landbrugssektor har opfundet nye maskiner og produktionsmetoder som er effektive. Og taktisk eksporterer Danmark højteknologisk produktionsudstyr og ekspertviden for mere end 9 mia. kr. om året. Blandt andet til udviklingslande som Ghana og Jordan.

Det er lang vej til en bæredygtig verden, og der er mange kampe, der skal kæmpes. Men kampen for en verden med mad og vand nok til alle, kæmpes ikke kun ved forhandlingsbordene, men også på forskningsinstitutionerne og hos de dygtige håndværkere, der har fingrene i mulden hver dag.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden