Tegning: Roald Als (arkiv)

Tegning: Roald Als (arkiv)

Dennis Nørmark

Enhedslisten burde lytte til Michael Jackson

Enhver forandring starter hos dig selv, synger Michael Jackson. Det kunne Skipper og Schmidt Nielsen lære noget af.

Dennis Nørmark

Enhedslistens mest profilerede personligheder, Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen, er for nylig for alvor trådt ind på det københavnske boligmarked og har ved samme lejlighed trådt godt og grundigt i spinaten.

Det mener i hvert fald mange. Men så kender man ikke kernen af Enhedslisten særlig godt.

Selvfølgelig kan det på overfladen se ud, som om gevinsten ved et forældrekøb på 1,2 millioner kroner for Skippers vedkommende og villigheden til at betale 6,4 millioner for 153 kvadratmeter i Valby for Schmidt-Nielsens vedkommende lugter langt væk af hykleri og forræderi imod partiets socialistiske grundholdning.

Men det er kun sandt ud fra en rent teoretisk betragtning. Og teori skal man ikke tage så bogstaveligt i Enhedslisten.

NOA REDINGTON

Det må offentligheden i hvert fald konkludere, efter at vi i adskillige år har fået forklaret af partiets ledende figurer, at man ikke skulle tage alt det, som står i partiprogrammet, særlig seriøst.

I hvert fald er der sjældent noget særlig stort ønske om at forklare, hvordan den socialistiske samfundsform i praksis skal indføres.

Da Pernille Skipper forleden redegjorde for sagen i ’Vi ses hos Clement’ og forklarede, hvad der skulle ske med privatejede virksomheder under socialismen, nægtede hun, fordi hun ikke ville sidde og »lave ’Jullerup Færgeby’ på socialistisk«.

Det er tydeligt, at Pernille Skipper tror, at denne ønskede forandring kommer så langt ude i fremtiden, at det er meningsløst selv at give sit bud på den praktiske udformning af partiets politik

Det ville hun ikke, da partiet »ikke er i nærheden af at have 90 mandater«, og det derfor ville være »dumt« at formulere en politisk plan for, hvordan teorien skulle omsættes i praksis.

Det er tydeligt, at Pernille Skipper tror, at denne ønskede forandring kommer så langt ude i fremtiden, at det er meningsløst selv at give sit bud på den praktiske udformning af partiets politik.

Hun vil hellere tale om partiets »værdier« og »sigtelinjer«.

Det er ikke første gang, partiets repræsentanter nægter at forholde sig til, hvilke konkrete forandringer og tiltag deres politik skal udmøntes i.

Ofte med henvisning til, at virkeligheden p.t. stadig er så fjendtlig over for socialismen, at det for nuværende slet ikke kan betale sig at tænke teorierne til ende.

Derfor er partiet ikke længere revolutionært, og hvis man forestiller sig en revolution som noget, der involverer en aktiv medvirken til forandringen, må man som folketingssuppleant Jonathan Simmel tage sit gode tøj og gå.

For partiets holdning er nu, at man skal vente og vente, skønt det unægtelig ligner Davids kamp imod Goliat at skulle ændre en kapitalistisk verdensorden, der er så gennemtrængende, som partiet hævder, at den er.

Det er i den optik, man skal se både Pernille Skippers og Johanne Schmidt-Nielsens forsvar for deres egen situation.

Jeg er enig med Michael Jackson i, at jeg selv må gå forrest. At 'systemet', 'kapitalismen', 'samfundet' ikke er skyld i problemerne, da jeg primært ser disse systemer som summen af alles handlinger, heriblandt mine egne

De kan ingenting gøre. De er værgeløse over for et system, der er uretfærdigt og forkert, men som vi »ikke er i nærheden af« at få ændret.

Johanne Schmidt-Nielsen hævder, at hun jo ikke kan gøre for, at huspriserne i Valby er, som de er, og Pernille Skipper anerkender, at hun har været »skideheldig«, hvilket muliggør, at hun og kæresten kan bruge 3,7 millioner på en penthouse.

På den måde har Enhedslistens toppolitikere blot været forsvarsløse ofre for den grusomme og urimelige verdensorden, de for nuværende bebor.

Når jeg en gang imellem bliver spurgt om, hvad der er den mest borgerlige sang i verden, svarer jeg altid Michael Jacksons ’Man in the Mirror’.

Sangen handler om ønsket om at gøre noget godt her i verden, men også om den eksistentielle forståelse af, at enhver forandring starter med den, du ser i spejlet hver morgen:

I’m asking him to change his ways

and no message could have been any clearer

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

if you wanna make the world a better place

take a look at yourself and then make a change

SF'er:

Jeg er enig med Michael Jackson i, at jeg selv må gå forrest. At ’systemet’, ’kapitalismen’, ’samfundet’ ikke er skyld i problemerne, da jeg primært ser disse systemer som summen af alles handlinger, heriblandt mine egne.

Men hvis man abonnerer på Enhedslistens »drømme« og »sigtelinjer«, er det fuldt ud forståeligt, at man er forsvarsløs over for forældrekøb og ikke har mulighed for blot at købe sit hus i Køge, Hillerød eller på Lolland.

Omstændighederne er man ikke selv herre over. Jeg mener, at man bør starte med sig selv.

Men jeg er jo heller ikke socialist.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce